Časopis za pokrajino Posavje
18.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gledališko-glasbena predstava En godec nam gode

Objavljeno: Torek, 14.11.2017    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
en_godec_nam_gode12
Priljubljeni in priznani krški glasbenik Toni Sotošek z družino letos ni pripravil običajnega Martinovega koncerta, ampak gledališko-glasbeno predstavo. Ob 85-letnici rojstva Lojzeta Slaka so si v petek zvečer, 10. novembra, obiskovalci v njegov spomin ogledali gledališko-glasbeno predstavo z naslovom En godec nam gode. Do zadnjega kotička so napolnili krško dvorano.

Predstava v izvedbi Teatra Šentviški je nastala po istoimenski knjigi slovenskega pisatelja Ivana Sivca. Spisal jo je Roman Končar, režiral Brane Kopač. V predstavi sta bila prikazana življenje in delo Lojzeta Slaka iz otroških dni do velikega gala koncerta v Cankarjevem domu. V dramsko besedilo je vključenih več kot deset Slakovih melodij, ki so izvajane v živo. Nastopajoči so hkrati igralci, pevci in instrumentalisti.
en_godec_nam_gode1
Po predstavi je organizator Toni Sotošek na oder povabil pisatelja Ivana Sivca, ki je marsikaj zanimivega povedal o Slakovem življenju, kar je strnil v knjigi in je bilo prikazano v predstavi. Prisotni so bili tudi družinski člani Lojzeta Slaka. Sledil je krst mladega vina iz Slakovega vinograda, ki ga je Lojze tako skrbno negoval. Krstil ga je videmski župnik Mitja Markovič,​ botra je bila Lojzetova žena Ivanka Slak. Vokalni solist operni pevec Aljaž Farasin je ob spremljavi harmonike Tonija Sotoška zapel skladbo Hvala za vince. Po blagoslovu so harmonikarji Tonija Sotoška zaigrali ponarodelo Slakovo skladbo V dolini tihi, ki jo je občinstvo v stoječih ovacijah navdušeno prepevalo.
 
V avli kulturnega doma se je druženje nadaljevalo, saj so obiskovalci poskusili mlado vino ter se posladkali z dobrotami ter poslušali Slakove pesmi, ki so jih igrali harmonikarji Tonija Sotoška. Pred predstavo je bila na ogled razstava Moje plošče so moje knjige, ki jo je pripravila Slakova družina in na kateri sta prav tako strnjena njegovo življenje in delo. Lojze Slak je s svojim delom pustil velik pečat v slovenskem glasbenem prostoru.    
 
Helena Murgelj
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki