Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gnezdilnice za velikega žagarja

Objavljeno: Torek, 20.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Gnezdilnica velikega zagarja (65)

Gnezdilnice za velikega žagarja, vodno ptico, ki je na seznamu redkih in ogroženih vrst, so postavili po priporočilih ornitologov.

Dijaki iz programa mizar Srednje šole Sevnica so v sodelovanju z dijaki programa oblikovalec kovin – orodjar Srednje poklicne in strokovne šole Krško (obe šoli sta del ŠC Krško – Sevnica) v okviru šolskih ur, namenjenih praktičnemu delu, oblikovali lične gnezdilnice za velikega žagarja.

Gnezdilnica velikega zagarja (28)

Gnezdilnica ima v svoji notranjosti lestev, po kateri bodo mladički velikega žagarja odšli iz gnezda.

Veliki žagar je vodna ptica, ki ima rada čiste in globoke vode, kjer lahko pod vodo lovi ribe, saj je odličen potapljač. »Za to ptico je značilno, da ima kratke noge, močno telo in nazobčan kljun v obliki žagice, ki se na koncu konča v obliki kaveljčka, s katerim zadrži ribe,« pojasni biologinja Maja Divjak Malavašič. »Velik žagar, ki običajno gnezdi v zapuščenih drevesnih duplih drugih ptic, potrebuje veliko gnezdilnico na tako visokem deblu, da ne pridejo plenilci z lahkoto do gnezda. Samica začne gnezditi zgodaj spomladi in takrat odloži od pet do devet jajčec, ki jih potem vali približno en mesec. V začetku junija se izvalijo rjavkasto-beli mladiči, ki že drugi dan po izvalitvi poskačejo iz gnezda in se potem ne vrnejo v gnezdilnico. Samice za mladiče ponavadi skrbijo same, brez pomoči samcev,« še pojasni in nadaljuje, da nameravajo v okviru naravoslovnih dni z dijakinjami in dijaki vsaj enkrat na leto izvajati posebne meritve ter beležiti, kaj se dogaja v gnezdilnicah. »Prepričana sem, da sedaj vsi poznajo velikega žagarja, o katerem morda pred tem niso vedeli ničesar,« zaključi.

Gnezdilnica velikega zagarja (14)

Dijaki so sodelovali skupaj z mentorji pri izdelavi in postavitvi gnezdilnic na brežini Save.

Ravnatelj SŠ Sevnica Matjaž Prestor doda, da so v ŠC Krško – Sevnica z veseljem pristopili k projektu izdelave in postavitve petih gnezdilnic za velikega žagarja na brežini Save v bližini vasi Šentjur na Polju, kjer so opazili samičko z mladički iz rodu velikega žagarja. »V lanskem letu smo pri popisu vodnih ptic na akumulacijskem jezeru HE Boštanj dvakrat opazili samičko z mladički in želimo si, da bi veliki žagar našel pot do na novo postavljenih gnezdišč,« pove Samo Škrlec iz podjetja HESS, ki je bilo naročnik gnezdilnic. »To je čudovit način povezovanja teorije in praktičnega dela ter medpredmetnega povezovanja v izobraževalnem sistemu in sodelovanja s podjetji v lokalnem okolju, ki nam zaupajo izdelavo izdelkov,« pojasni Matjaž Prestor, Maja Divjak Malavašič pa doda, da se s takšnim delom utrjuje znanje o naravi ter krepi odnos do nje.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»