Časopis za pokrajino Posavje
4.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Golob pozdravil ranjene sove

Objavljeno: Petek, 28.02.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Lesna sova (4)

V naravno okolje na območju Lisce sta bili vrnjeni dve lesni sovi.

V včerajšnem poznem zimskem popoldnevu sta bili vrnjeni v naravno okolje na območju Lisce dve mladi lesni sovi, ki sta po poškodbi ob trku z vozilom nekaj časa živeli v zavetišču za prostoživeče živali v Muti na Koroškem, kjer ju je oskrbel veterinar Zlatko Golob.

»Na območju Kozjanskega in Posavja gnezdi osem vrst sov,« pove biolog in dober poznavalec ptic Dušan Klenovšek ter nadaljuje, da je njen neslišen let prilagojen nočnemu lovu, ko so njen glavni plen miši in voluharice. Lesna sova gnezdi v velikih drevesnih duplih, jamah in gnezdilnicah, a pogosto se nahaja tudi v bližini človeških prebivališč, tako da jo lahko najdemo tudi v katerem izmed dimnikov.

Lesni sovi (29)

Naravovarstvenik Dušan Klenovšek je pokazal veterinarja, ki zdravi sove.

»Vse vrste sov v Sloveniji so zavarovane, ogroža pa jih nezakonit lov, intenzivno kmetijstvo z uporabo škropiv ter večkratna košnja travnikov. Včasih, predvsem pri nočnih trkih z avtomobili, mnogokrat prezgodaj končajo svojo življenjsko pot, a včasih ranjene tudi preživijo in to predvsem po zaslugi ljudi, ki opazijo poškodovano sovo, si vzamejo čas zanjo, jo odnesejo domov, se pozanimajo, kaj naj storijo z njo. Ranjena sova nato pride do zavetišča, kjer jo, zanimivo, pozdravi golob, kajti veterinar, ki vodi zavetišče, se piše Golob,« pove z nasmehom Klenovšek.

Lesni sovi (66)

Nekateri so se dotaknili sove ...

»Na Lisci je še veliko drevesnih dupel, kjer bosta sovi zagotovo našli svoj nov dom,« še pojasni izbor območja za izpust dveh lesnih sov, ki so ga spremljali številni obiskovalci. Le-ti so se pred tem pri Jurkovi koči seznanili z značilnostmi lesnih sov, in kdor je želel, se ju je lahko tudi dotaknil.

Lesni sovi (24)

… 8-letni Leon pa je z veseljem delal snežne kepe iz novozapadlega snega.

V današnjem poznem popoldnevu bodo izpustili v naravo še dve lesni sovi, ki sta prav tako okrevali po trku z vozilom v zavetišču, in sicer v dolini potoka Brestanica pod Koprivnico. »Tako rekoč že odpisane sove se bodo vrnile v svoj dom,« je zadovoljen posavski naravovarstvenik.

S. R., foto: S. R., L. M., V. Š.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

12.09.2019 | Redakcija

Solatarska ciza z Drnovega

07.05.2020 | Redakcija

S kolesom k šivilji Valerci