Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Gostilna Šempeter gostovala v ZDA

Objavljeno: Torek, 12.03.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Gostilna Šempeter gostovala v ZDA
Slovenian American Business Association – SABA (Slovensko ameriško gospodarsko združenje), katerega predsednik je Jurček Žmauc iz Maribora, je v februarju 2019 (23. februar do 4. marec 2019) izvedlo nadaljevanje projekta „Gostilna Slovenija in US“ in ponovno organiziralo obisk predstavnikov ene od znanih slovenskih gostiln in članic omenjenega projekta, tokrat Gostilne Šempeter iz občine Bistrica ob Sotli.

Projekt „Gostilna Slovenija“ združuje 43 gostiln in SABA je v letu 2018 pričela v ZDA s predstavitvami Slovenije kot gospodarske, turistične in gurmanske destinacije na malce drugačen način – preko slovenske kuhinje.
Gostilna Šempeter gostovala v ZDA

 
Prva gostilna iz tega projekta je bila Gostilna Rajh iz Bakovcev v Prekmurju v letu 2018, letos pa jim je sledila Gostilna Šempeter iz Kozjanskega. Srečo Kunst, lastnik gostilne, in njegov sin Nejc Kunst ter glavni kuhar Kristjan Erman so na treh dogodkih predstavili kulinarične značilnosti in dobrote iz omenjene regije. Dogodku v Slovenskem narodnem domu v Clevelandu, Ohio (25. februar 2019), kjer se je slovenskim kuharjem pridružil David Kocab, priznan clevelandski kuhar in lastnik restavracije „Fat pig“, je sledil dogodek pri eni od slovenskih krovnih organizacij SNPJ, Imperial v ameriški zvezni državi Pennsylvaniji (27. februar 2019), celoten projekt ali gostovanje pa je dobilo finale z dogodkom v znani clevelandski restavraciji Bratenahl Bistro (3. marec 2019), katerega lastnik je Gino Antonelli, poznan kuhar v tem mestu.
Gostilna Šempeter gostovala v ZDA

 
Kot četrti dogodek pa se lahko omeni obisk in prezentacija predstavnikov Gostilne Šempeter na kurentovanju v Clevelandu (2. marec 2019) kjer so prav tako predstavljali projekt Gostilna Slovenija in vabili na SABA dogodke in v Slovenijo. Preko 8000 obiskovalcev (sedaj že) tradicionalnega slovenskega kurentovaja v Clevelandu (prvo se je izvedlo leta 2013) je tako bilo deležnih informacij in gostoljubnosti slovenskih kuharjev iz Gostilne Šempeter!
 
Med „aktivnostmi“ predstavnikov Gostilne Šempeter je bil tudi obisk otvoritve razstave o Francetu Prešernu v Slovenskem muzeju in arhivu v Clevelandu (26. februar 2019).
 
Preko 150 zadovoljnih obiskovalcev treh gastronomskih dogodkov je potrdilo namen teh predstavitev in dalo vzpodbudo SABA k nadaljevanju organiziranja teh gostovanj.
 
Poseben pomen pri teh kulinaričnih dogodkih pa je bila tudi prva predstavitev vin Vinarstva Črnko iz Jarenine, ki so sedaj po dolgih letih ponovno slovenska vina na trgu zvezne države Ohio. Tudi to je projekt SABA, ki ima med svojimi cilji tudi pomagati slovenskim podjetjem in pripeljati njihove  produkte v ZDA!
 
Franjo Debelak,
župan občine Bistrica ob Sotli, je kot prvi podprl projekt (tudi z veliko promocijskimi materiali) in s tem omogočil promocijo občine kot tudi celotne regije Kozjansko. Prav tako je projekt našel podpornike pri SPIRIT agenciji in OZS, ki je krovna organizacija projekta Gostilna Slovenija.
 
Vsak degustacijski dogodek se je pričel s predstavitvijo Slovenije kot aktivne članice EU kateremu je sledila predstavitev Slovenije kot gospodarske, turistične in sedaj s tem projektom tudi gatsronomske destinacije. Jurček Žmauc, predsednik SABA je v svoji predstavitvi posebej omenil kulinarični dogodek Europen Food Summit, ki se bo odvijal v Ljubljani v marcu tega leta kot tudi informacijo, da je Slovenija bila imenovana za Evropsko gastronomsko regijo 2021!
 
Na vsakem dogodku pa je SABA organizirala tudi promocijsko mizo kjer so se predstavljali določeni slovenski produkti, kot so bučno olje iz Oljarne Fram, ROI voda, različna vina alias Chilli vino iz Šmarij pri Jelšah, vina podjetja Vina Koper, produkti podjetja Palmieri, podjetja ILKOS, unikatne destilarne Krucefix. Poseben del predstavitve pa je bil namenjen občini Bistrica ob Sotli in regiji Kozjansko. Lokalni produkti kot so vino MOLIPACHI (Bizeljsko-Sremič), vina Vinarstva MAROF in bučno olje BALUN oba iz Bistrice ob Sotli so pritegnili veliko pozornosti in interesa obiskovalcev SABA dogodkov.
 
Medijsko pokritost nam je v ZDA omogočil in izvedel FOX 8 News in časopis Prosveta ter lokalni socialni mediji in spletne strani.
 
Vir: Gostilna Kunst
 
« Nazaj na seznam
»