Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

GZ Krško v letošnjem letu s prelomnimi investicijami v nova vozila

Objavljeno: Sobota, 28.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
gz kk-smednik

Člana komisije za opremljanje GZ Krško, Sandi Lekše in Borut Arh, skupaj s predsednikom in poveljnikom PGD Smednik Francem Cerovškom in Stanislavom Venetom na tehničnem prevzemu podvozja za novo gasilsko vozilo GVC-16/25 v podjetju Rosenbauer v Gornji Radgoni 12. oktobra

Za nami je že dobršen del, vse prej kot enostavnega, leta 2020. Novim razmeram primerno smo svoje delovanje in izvajanje gasilskih dejavnosti morali prilagoditi tudi na Gasilski zvezi Krško. Letošnji oktober je bil, kot že leta poprej, mesec požarne varnosti, v katerem smo gasilci poudarjali pomen preventive za preprečitev nesreč in požarov predvsem v našem prostem času.

Pretekli meseci letošnjega leta so bili zaradi ukrepov za zajezitev pandemije korona virusa predvsem okrnjeni z vidika vsakoletnih gasilskih tekmovanj, ki jih organiziramo za mladino, člane in starejše gasilce, kot tudi začasne prekinitve gasilskih usposabljanj, izvajanja sektorskih in društvenih vaj ter mnogih drugih aktivnosti, ki se sicer odvijajo v gasilskih vrstah. Po drugi strani pa so prostovoljna gasilska društva, ki delujejo pod okriljem naše zveze, v letošnjem letu imela skupno že več kot 45 intervencij, na katerih smo gasili požare v stanovanjskih stavbah in drugih objektih, gozdne požare, reševali ljudi in njihovo premoženje pri poplavah, vetrolomih in plazovih, oživljali, pomagali ljudem v nesreči z tehnično in drugo pomočjo.

Medtem, ko so nekatere naše dejavnosti okrnjene in čakamo boljše čase, pa smo bili, predvsem na strani vodstva gasilske zveze, proaktivni v pogovorih z Občino Krško, kjer smo naredili velik korak naprej v načrtovanju dolgoročnih nabav gasilskih vozil in opreme ter zagotavljanja virov sredstev s strani lokalne skupnosti za izpeljavo predvidenih investicij. Naši pogovori so po več kot dveh letih pogajanj v zaključni fazi in pričakujemo, da bomo dobili podporo tudi na občinskem svetu, s čimer se bo prostovoljnim gasilskih društvom zagotovilo dobršen del sredstev za razvoj gasilstva, kar pa se bo posledično odrazilo tudi v povečani varnosti vseh občank in občanov.

V sklopu že načrtovanih nabav novih gasilskih vozil smo konec septembra zaključili javni razpis za nabavo nove gasilske avtocisterne GVC-16/25 za PGD Smednik, na katerem je bil izbrani dobavitelj vozila podjetje Rosenbauer iz Gornje Radgone. Vozilo v skupni vrednosti nekaj več kot 243.760 evrov bo dobavljeno v prvi polovici prihodnjega leta, kar predstavlja pomemben mejnik v gasilstvu znotraj naše občine, saj bo to prvo povsem novo vozilo takšne vrste v naši gasilski zvezi. Poleg tega pa smo v postopku nabave novega vozila za prevoz moštva GVM-1 za PGD Krško, ki pa se z letom 2021 pripravlja na praznovanje 150-letnice svojega delovanja, kar to društvo uvršča med pet najstarejših gasilskih društev v Sloveniji. Vse to nas, trenutni situaciji navkljub, navdaja z optimizmom, da se bo gasilstvo v naši občini pozitivno razvijalo tudi v prihodnje.

Sandi Lekše, tajnik GZ Krško
« Nazaj na seznam