Časopis za pokrajino Posavje
25.06.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Hiška eksperimentov v OŠ Jurija Dalmatina Krško

Objavljeno: Četrtek, 19.04.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_4725

Šolarjem in šolarkam je na voljo 50 različnih eksperimentov.

V OŠ Jurija Dalmatina Krško je današnji dan posvečen dnevu Zemlje, ki ga bomo obeležili 22. aprila. V okviru pestrih dejavnosti na šoli gostuje tudi Hiška eksperimentov, potujoča »hči« Hiše eksperimentov iz Ljubljane.

»Pripravili smo veliko aktivnosti. Učenci bodo raziskovali v Hiški eksperimentov, kar je res prav poseben dogodek in dodana vrednost tega dne. Poleg tega bodo imeli učenci skupaj z učitelji dejavnosti tudi zunaj šole – urejali bodo šolski vrt, visoke grede, čistili bodo okolico, se ukvarjali z eko vsebinami, prisluhnili predavanju o zdravi hrani, torej imamo veliko dogodkov,« je pojasnila ravnateljica šole Valentina Gerjevič.

DSC_4723

V eksperimentu, ki zahteva sodelovanje, sta se preizkusila tudi župan Stanko in ravnateljica Gerjevičeva.

Poseben poudarek so dali Hiški eksperimentov, potujočemu centru spodbujanja radovednosti, kritičnega razmišljanja in promocije raziskovanja. Kot je povedala koordinatorka Hiške eksperimentov Andreja Perat, so v Krško pripeljali več kot 50 mobilnih eksperimentov, ki so jih postavili v staro šolsko telovadnico, poleg tega pa so v novi športni dvorani pripravili tri znanstvene dogodivščine o zvoku, mehurčkih in plinih. »To smo načrtovali že dolgo časa. Želimo spodbuditi radovednost otrok, zanimanje za naravoslovne in tehnične dejavnosti, kreativnost in ustvarjalnost ter drugačne oblike pouka, pri katerih so otroci aktivni, d razmišljajo in berejo navodila ter sodelujejo med sabo,« je še povedala Gerjevičeva. Krajšega otvoritvenega programa se je udeležil tudi župan mag. Miran Stanko in se tudi sam preizkusil v nekaj eksperimentih.

Učenci in učenke so bili nad eksperimenti navdušeni. »To se mi zdi zelo zanimivo. Lepo, da imamo to na šoli, ker ne morejo vsi v Hišo eksperimentov v Ljubljano. Eksperimenti so zanimivi, nekateri tudi zelo praktični,« je povedal Lovro. »Dobro je, da imamo malo drugačen dan in vidimo stvari, ki jih nimamo ravno priložnost videti vsak dan. Tako se na zabaven način česa naučimo,« pa je dejala Živa.

Glavna pokrovitelja Hiške eksperimentov sta Lek in Telekom, lokalna pokrovitelja pa Občina Krško in HESS. Od 14.30 do 16.00 bodo vrata Hiške eksperimentov odprta tudi za zunanje obiskovalce.

P. P.
 
« Nazaj na seznam