Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Hribi in gore vsako leto privabijo lepo število ljudi

Objavljeno: Torek, 22.09.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Srecanje planincev na Kopitniku (1)

Pohoda na Kopitnik so se udeležili tudi posavski planinci in planinke.

V soboto se je na Kopitniku, ki je sestavni del Posavskega hribovja, nahaja pa se severno od Zidanega Mosta in južno od Rimskih Toplic, odvijalo tradicionalno srečanje zasavskih planincev.

»Planinsko zvezo Slovenije tvori več kot 60.000 članov v 291 društvih. Meddruštveni odbor planinskih društev Zasavja sestavlja 17 društev z okoli tri tisoč člani. To so Planinsko društvo Brežice, Planinsko društvo Dol pri Hrastniku, Planinsko društvo Hrastnik, Planinsko društvo Kum Trbovlje, Planinsko društvo Laško, Planinsko društvo Lisca Sevnica, Planinsko društvo Litija, Planinsko društvo Radeče, Planinsko društvo Rimske Toplice, Planinsko društvo Trbovlje, Planinsko društvo Videm Krško, Planinsko društvo Zagorje ob Savi, Plezalni klub Laško, Plezalni klub Rimske Toplice, Društvo prosti čas Šmartno pri Litiji in Kolesarski klub Zagorska dolina,« pove predsednik MDO Zasavja Jože Prah in nadaljuje, da ima Zasavska planinska pot poseben povezovalen namen in za skupno promocijo v smislu skupnih pohodov ter vzdrževanja 200 km dolge poti so se odločili za foto natečaj. Le-ta že nekaj let na zaključni prireditvi nudi na ogled prekrasne utrinke s planinskih pohodov.

FOTO NATEČAJ O ZASAVSKI PLANINSKI POTI

kopitnik foto vinko  šeško

Pri planinski koči na Kopitniku so razglasili zmagovalce fotonatečaja o Zasavski planinski poti (foto: V. Šeško).

Zaključek letošnjega nagradnega foto natečaja na temo Zasavske planinske poti 2020, ki je potekal v treh kategorijah:
A. SVET OKOLJA NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI
B. ČLOVEK, POHODNIK, POPOTNIK … NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI
C. PLANINSKE POSTOJANKE NA ZASAVSKI PLANINSKI POTI
je potekal z odprtjem razstave in razglasitvijo najboljših fotografij na Kopitniku.

Na natečaj, ki se je začel 15. oktobra 2019, zaključil pa 25. avgusta 2020, se je javilo 30 fotografov s skoraj 200 fotografijami. Žirija, v sestavi Marjan Arntak, Jože Teraž in Marjeta Bricel, je od 10. do 13. septembra 2020 za razstavo izbrala 33 fotografij, ki so na ogled v Planinskem domu na Gorah do 10. oktobra, od 15. oktobra pa bodo na Logu pri Sevnici v Solo tiskarni, ki je tudi sponzor razstave. Znani so tudi nagrajenci. V kategoriji A je zmagala fotografija ’Moja pot na Luno’ Dušana Klenovška, v kategoriji B je bila najboljša fotografija z naslovom ’Lovrenc’ Vinka Šeška in v kategoriji C fotografija ’V megli’ Bojana Šona. V posebni kategoriji mladih so bili nagrajeni Lana Herman, Zala Zupan in Bor Klenovšek. Na sami prireditvi na Kopitniku so bila razdeljena tudi priznanja za prehojeno pot za 10, 20, 30, 40, 50 in 70 pohodov.

PLANINSKE POTI VSAKO LETO PRIVABIJO SKORAJ DVA MILIJONA PREBIVALCEV

Slovenijo prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov s 7400 ležišči in več kot 10.000 sedišči. » MDO Zasavje ima 14 planinskih domov in dva planinska bivaka. Dve od koč sta tudi v visokogorju. Zasavsko planinsko pot letno prehodi skoraj 200 planincev, ki za prehojeno pot prejmejo značko,« pojasnjuje Jože Prah, ki vidi sodelovanje društev MDO Zasavje predvsem v skupnih nastopih, akcijah in promociji njihovega delovanja. »Delo v planinskih društvih je izjemno raznoliko in ta raznolikost se kaže tudi v tem, da lahko sodeluje z vsemi javnostmi in starostnimi strukturami, tako v mestu kot na podeželju,« še pove in doda, da so bili v zadnjem letu glavni obiskovalci hribov in gora domači pohodniki, slovenske gore pa letno obišče1,7 milijona ljudi. »Slovenci smo planinski narod!« zaključi.

Zbrani na srečanju, ki je potekalo v organizaciji MDO Zasavje in PD Rimske toplice, so omenjeni dan posvetili še dnevu slovenskih planincev in dnevu Zasavske planinske poti ter dnevu slovenskega športa.

S. R./vir: MDO Zasavja


 
« Nazaj na seznam