Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Imajo veliko več volje za delo

Objavljeno: Petek, 26.11.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
sola_zdravja_mostec (5)

Skupina na Mostecu med jutranjo vadbo po metodi 1000 gibov

Najmlajša od ’oranžnih’ skupin Šole zdravja iz brežiške občine je skupina, ki se vsako jutro med tednom srečuje pri brodu na Mostecu. V povprečju jih telovadi deset, redno jutranje razgibavanje pa jim, kot pravijo, pomeni zelo veliko.

Skupina na Mostecu se je prvič zbrala aprila letos, in sicer na pobudo Ane Kupina, ki je nagovorila domačinko Jožico Pangerčič, ki je v vasi sprožila akcijo in začela pridobivati interesente. »Mostec je majhna vas in odziv na mojo idejo je bil presenetljivo dober. Takoj se jih je vključilo 12, še bolj pa sem bila presenečena v to, da so prav vsi tako redni udeleženci in toliko motivirani, da še mene ženejo naprej,« priznava vodja skupine. Pri brodarski hiši se zberejo čisto vsak dan med tednom, ne glede na vremenske razmere, saj se v primeru dežja lahko stisnejo pod nadstrešek oz. imajo možnost iti tudi v gasilski dom. Lokacija je primerna tudi zato, ker so odmaknjeni od ceste in imajo veliko prostora.
sola_zdravja_mostec (27)

»Oranžni« z Mosteca

Vsako jutro jih v povprečju telovadi deset, tako da je obisk res zelo zadovoljiv, pridruži se jim tudi udeleženka iz Zagreba, ki ima tukaj vikend, med poletjem pa tudi še ena, ki počitnikuje v kraju. Najstarejša med njimi je 78-letna Marija Furlan. Med pretežno ženskim zastopstvom sta tudi dva moška, Ivan Iskra in Franci Cetin. Skupina se druži tudi drugače, saj organizirajo piknik, vsak četrtek gredo skupaj tudi na kavo. Sodelovali so tudi v promociji Brežic za naziv evropskega mesta športa, navaja Pangerčič.

Na jutranjo vadbo pridejo že ogreti

sola_zdravja_mostec (23)

Vsako jutro med tednom telovadijo pri brodarski hiši,v ospredju vodja skupine Jožica Pangerčič.

Udeleženci z Mosteca v en glas zatrjujejo, da jim vsakodnevna telovadba pomeni zelo veliko, saj sami doma tega zagotovo ne bi izvajali. »Druženje, gibanje, čez dan je potem veliko več volje za delo,« naštevajo različne vzroke, zakaj jim je jutranja vadba po metodi 1000 gibov tako pri srcu, ob tem pa pohvalijo tudi vodjo skupine, ki so ji resnično hvaležni, da je sploh začela to akcijo. Vsako jutro se na vadbo odpravijo peš, kar je še dodaten plus, saj pridejo tako rekoč že ogreti in lahko takoj začnejo z vajami. Pangerčič si želi, da bi bil še kdo v skupini vaditelj, a je zaenkrat ne »ubogajo«, kot se malo pošali. Če je kdaj odsotna, se vaje vseeno izvajajo tako, kot je treba, so zatrdile ostale članice skupine. Moščanska skupina se trenutno v zimskih mesecih srečuje pol ure kasneje, torej ob 8. uri, saj je zjutraj še skorajda temno za tiste, ki niso tako blizu doma, cesta pa nevarna.

R. R.

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 25. novembra 2021.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam