Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Interes za kamnoseka obstaja

Objavljeno: Petek, 07.12.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Rok Verstovšek Tanšek - kamnosek (2)

Rok Verstovšek Tanšek

Pravi, da se je v svojem poklicu znašel bolj po naključju, saj ga je po končani gimnaziji zanimala kombinacija strojništva in oblikovanja, a mu ni žal, da se je tako odločil. Predstavljamo mladega kamnoseka Roka Verstovška Tanška iz Piršenbrega, ki se lahko pri svojih 24 letih pohvali, da je bil že drugi v Evropi.

Goteburg 2016 TRETJI DAN 085

Med izdelovanjem kamna na tekmovanju EuroSkills (foto: osebni arhiv)

Rok Verstovšek Tanšek je že od malih nog rad delal z rokami in ustvarjal, zato se je po opravljeni maturi vpisal v program strojnega oblikovanja v Novi Gorici, imel tudi že sprejemne izpite, a so ga zaradi premajhnega vpisa odpovedali nekaj tednov pred začetkom predvidenega izvajanja. Na hitro se je moral odločiti in najti drugo študijsko smer. Ker ima sorodnike v Sežani, je že od prej poznal Višjo strokovno šolo ŠC Srečka Kosovela, kjer se izvaja tudi program oblikovanje materialov – kamen. »Če hočeš postati kamnosek, je to v bistvu edina možnost šolanja, obstaja sicer še srednja gradbena šola v Ljubljani, ki ima program kamnosek,« pojasnjuje. Dveletni program v Sežani mu je prinesel veliko pridobljenega znanja, predvsem v praksi. V času šolanja jo je opravljal v Kamnoseštvu Jakša v Krškem. »Izdelovanje spomenikov, polic, stopnic in podobnega mi ni bilo preveč zanimivo, veliko raje sem delal z ročnim orodjem,« pove Rok, ki izpostavlja svojega predavatelja in mentorja Damjana Švaro, od katerega se je veliko naučil.
Goteburg 2016 TRETJI DAN 103

Mladi kamnosek z mentorjem in sodnikom ob končnem izdelku (foto: osebni arhiv)

Ravno slednji je bil tisti, ki je Roku in njegovemu sošolcu Tilnu Megliču iz Mokronoga predlagal udeležbo na tekmovanju EuroSkills, prestižnem evropskem tekmovanju mladih strokovnjakov, starih med 18 in 25 let, ki vsaki dve leti tekmujejo v več kot 37 različnih poklicnih panogah, tudi v kamnoseštvu. Po tretjem mestu na predtekmovanju je Rok na državnem tekmovanju SloveniaSkills osvojil prvo in se tako uvrstil na EuroSkills, ki je v začetku decembra 2016 potekalo v švedskem Göteborgu. »Na tridnevnem tekmovanju smo morali izklesati polovico gotskega okna s krožnimi izseki, za kar smo imeli na voljo samo 18 ur. Pri tem je treba biti na milimeter natančen, drugače ne dobiš vseh točk. Ker niso našli ustrezne kamnine, so pripeljali belgijski modri kamen, ki je izredno trd,« opisuje in dodaja, da je pred odhodom na tekmovanje v intenzivno pripravo vložil krepko čez tisoč ur. »Tekmovanje je tako fizično kot psihično naporno. V moji kategoriji štirje od desetih prijavljenih sploh niso prišli, ker so verjetno ocenili, da je naloga prezahtevna. Na koncu smo samo trije končali izdelek,« pravi Rok, ki je prizorišče zapuščal zelo vesel, kako tudi ne, ko pa so ga sodniki ocenili tako dobro, da je osvojil končno drugo mesto oz. postal evropski podprvak! Dosegel je tudi najbolj izstopajoč rezultat med desetimi udeleženci iz Slovenije. »Sodniki so me tako dobro ocenili zaradi natančnosti pa tudi zaradi orodja, saj sem si nekatero orodje, npr. širša in polkrožna dleta, izdelal kar sam. Orodje na trgu je namreč drago in preveč robustno.«

Ni se odločil za tujino

Vodja delavnice na Švedskem je bil Anglež in je Roku ponudil službo v Angliji: »Šlo je za delo v restavratorskem centru. Na koncu sem se odločil, da ne bom šel v tujino, saj me zaenkrat še ne vleče ven iz države.« Letos je bil mentor svojemu sošolcu Tilnu, ki je na EuroSkills osvojil 5. mesto. Po Rokovih besedah večina kamnosekov ne pozna tega tekmovanja, sploh ne tukaj v Posavju, drugače je na primorskem oz. kraškem območju, kjer ima kamnoseštvo že določeno tradicijo in je kamen med ljudmi bolj domač. Tudi iz tega razloga je v posavski regiji težje izdelovati in prodajati izdelke iz kamna, še pravi. Na vprašanje, kako sam vidi stanje v kamnoseštvu, odgovarja: »Moram reči, da se stanje v kamnoseštvu in sam pogled na to področje izboljšuje, eden od razlogov je zagotovo tudi to tekmovanje. Tudi na višji strokovni šoli, ki obstaja šele deset let, je bil na začetku vpis slab, v zadnjih letih pa se počasi povečuje, tako da obstaja določeno zanimanje za ta poklic.« Dodaja, da tudi zaradi tega, ker se v zadnjem času spet bolj oglašuje deficitarne poklice, kamor spada tudi kamnosek. »Čeprav se mi zdi, da za nas, kamnoseke, ljudje še vedno mislijo, češ, nismo uspeli na drugi smeri in je bila to naša druga izbira oz. smo šli v to smer sami taki s slabšimi ocenami, kar seveda ne drži,« pripomni in dodaja, da če želi nekdo izdelovati police, spomenike ipd., mu ni tako težko dobiti službe v kakšnem kamnoseštvu, če pa želi izdelovati kaj drugega – Rok, ki trenutno s kamnom nima nič opravka, saj je serviser v brežiškem Baby centru, razmišlja, da bi imel enkrat svoj s.p. –, pa je veliko težje. »Zanimajo me še tudi druga področja oblikovanja. Veliko je odvisno tudi od razpoložljivih finančnih sredstev. Če bi država tovrstne poklice bolje podpirala, bi bilo zagotovo tudi nam, mladim, veliko lažje začeti samostojno pot in si na tem področju ustvariti kariero.«

Znati zamenjati žarnico je normalno

Po njegovem mnenju bi bilo treba mlade veliko več spodbujati, da znajo narediti tudi kaj sami z rokami in da tudi logično razmišljajo pri tem. »Da znaš zamenjati žarnico in zategniti vijak, se mi zdi čisto normalno, a v resnici tega ne zna vsak. Glede na to, da živimo na podeželju, bi bilo to še toliko bolj logično, pa ni.« Dodaja, da bi lahko organizirali tudi delavnice za mlade, na katerih bi predstavili poklic kamnoseka, na kraškem območju že imajo nekaj podobnega. Rok, ki bi si rad doma uredil delavnico, pravi, da sta kamen in njegova obdelava kar draga, zato ta material še vedno velja za malo višji standard, luksuz. »Lesena miza je seveda cenejša kot kamnita, zato bodo predvsem tisti z manj denarja izbrali prvo. Vseeno se mi zdi, da ljudje vedno pogosteje izbirajo tudi kamnite izdelke,« še meni Rok, ki svojo prihodnost zaenkrat še težko opiše, cilja pa na kombinacijo strojništva in oblikovanja.

Rok Retelj

Prispevek o mladem kamnoseku Roku Verstovšku Tanšku je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 6. decembra 2018.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

10.05.2019 | PANORAMA

90 let Ane Baznik

12.05.2019 | PANORAMA

Zlati znak Damjani Grubar

17.05.2019 | PANORAMA

Za zdravje in vitalnost