Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ivana Volovec praznovala 100. rojstni dan

Objavljeno: Sobota, 12.06.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
slavljenka100letnica (45)

Velika torta za slavljenko Ivano Volovec

Ivana Volovec se je rodila 12. junija 1921 v družini Pšeničnik v Kapelah. Danes so ji njeni najbližji v Domu upokojencev Brežice v dopoldanskih urah pripravili kratko slavje, nato pa so jo odpeljali na domačijo v Dobovi, kjer je živela vse do leta 2015.

slavljenka100letnica (2)

Ivana Volovec se je rodila pred 100 leti.

Njeno otroštvo in mladostniško obdobje je potekalo v Kapelah ob starših mami Ani in očetu Francu ter bratu Jožetu, sestri Anici ter polbratu Francu. Vojna vihra jih je pregnala od doma. Odselili so se v avstrijski Gradec. Ivana je našla delo v ribarnici. Ko se je vojna končala, se je družina napotila domov, ampak njihov dom je bil opustošen, zato so se naselili pri sorodnikih v Ločah. Tam je spoznala tudi moža Avgusta. V zakonu sta se jima rodila sin Avgust in hčerka Nada. Avgust ml. je luč sveta zagledal že na obnovljenem domu v Kapelah, Nada pa je privekala na svet v Dobovi, kjer sta si zakonca Volovec zgradila hišo in si ustvarila domovanje. Slavljenka je bila vse življenje gospodinja, njen mož pa je bil zaposlen v dobovski železničarski delavnici. Kakor sta povedala slavljenkina otroka Avgust in Nada, je bila njuna mama nadvse skrbna, saj je rada obdelovala njivici, ki so ju imeli ter na zemlji pridelala vso zelenjavo, ki so jo potrebovali zase in tudi za domače živali. Na dvorišču je bilo polno perjadi, v svinjaku je rasel prašiček, v hlevu pa je zadovoljno mukala kravica, ki je dajala okusno mleko. »Naša mama je bila res samooskrbna. Bili so pa tudi takšni časi, ko smo pojedli več zelenjave, meso pa smo imeli na mizi ob nedeljah in praznikih,« sta še povedala sogovornika in dodala, da je mama rada in redno zahajala tudi k maši. Ko so se ji začela nabirati leta in je nekoliko spregla od dela, je začela hoditi še k jutranjim mašam, pa potem, ko je odšla v Dom, se je udeleževala maš v domski kapeli. Drugače pa si je znala vzeti čas tudi za pletenje in kadar je le utegnila, je z veseljem brala. A ji kot vestni in marljivi gospodinji dela ni nikoli zmanjkalo, saj je dobro kuhala in spekla kakšen posladek. V družinskem krogu se je družina srečevala ob raznih praznovanjih, obletnicah in rojstnih dnevih, pa tudi ob cerkvenih praznikih kot so velika noč in božič. Družina je skozi čas naraščala, saj ima Avgust sina Simona in hčerko Natalijo. Oba pa že imata tudi svoje otroke. Simon je babico razveselil z Alanom in Karlo, Natalija pa z Nikolino, Valentino in Lukom. Nada ima hčerki Karmen in Bojano, obe pa sta že tudi povečali družinsko drevo. Karmen s Filipom in Elin, Bojana pa z Aisho. Tako so se danes na posebnem dnevu srečale kar štiri generacije, ki so se radostile desetih desetletij, ali visoki okrogli jubilej 100. obletnico, kar je tudi najvišja rojstnodnevna številka med domskimi oskrbovanci, kakor je dejala vodja Doma mag. Valentina Vuk, ki je dodala, da je pod njihovim okriljem 152 stanovalcev. Po njenih besedah so veseli vsakega slavja, še posebej tako visokega. Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da so se svojci tako prijetno odzvali in so lahko v skladu z vsemi priporočili NIJZ organizirali srečanje, ki ga vsi zelo pogrešajo, kajti osebni stiki so zelo pomembni. Vsekakor pa je Vukova ponosna na vse, ki jim zaupajo, da jesen svojega življenja preživijo pri njih.

Tudi brežiški župan Ivan Molan je v nagovoru zbranim izpostavil kvalitetno domsko oskrbo, ki s svojimi zaposlenimi poskrbi za vse tiste, ki ne morejo več prebivati v svojem domačem okolju. Slavljenki je čestital in dodal, da so starejši tisti, ki plemenitijo našo družbo, izrazil pa je tudi upanje, da bo kmalu nastopil čas, ko bomo lahko vsi skupaj živeli svojo normalnost. S svojo prisotnostjo so slavljenko počastile še predsednica sveta KS Dobova Branka Stergar, podpredsednica Območne organizacije Rdečega križa Brežice Rajka Križanac in Dragica Lazanski iz Rdečega križa KO Dobova. Kot pikica na i, ko so domači simbolno upihnili svečke na slavnostni torti, pa je vnuk Simon, ki je povezal vse slavnostne niti, ob koncu druženja v Domu zaključil, da se veseli, kako bodo njihovo slavljenko popeljali v naročje domačega doma ter se tudi tam poklonili njenemu rojstnemu dnevu, nato pa jo bodo spet pospremili v okolje, kjer zanjo najboljše skrbijo in so lahko vsi domači mirni in nadvse zadovoljni, ker je osebje zaupanja vredno, saj je čutiti njeno dobro počutje in tiho srečo.

M. H.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam