Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Iz buč lufa, ki rastejo v Arnovem selu, izdelujejo gobice za pomivanje

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG-20200928-WA0003

Nasad buč lufa v Arnovem selu

V Arnovem selu se nahaja nasad posebnih buč, poimenovanih lufe, iz katerih izdelujejo 100-odstotno biorazgradljive gobice za pomivanje posode in nego telesa. Ker nameravajo v prihodnje lufe gojiti tudi v rastlinjaku in gre pri tem za veliko investicijo, del sredstev za naložbo v rastlinjak zbirajo z nagradnim množičnim financiranjem na platformi Adrifund.com.

IMG_20200303_144835_Bokeh

Gobice iz luf

Kot pojasnjuje samostojna podjetnica Jasmina Avbar iz podjetja Herbas s sedežem v Šmarjeških Toplicah, bodo lahko v prihodnje z gojenjem luf tudi v rastlinjaku zagotovili večjo kakovost luf oz. samih gobic, pridelek zavarovali pred neželenimi vremenskimi vplivi in povečali količino pridelka. »Lufe potrebujejo veliko sončnih dni in toploto. Z rastlinjakom bomo podaljšali obdobje rasti za kar nekaj mesecev. Na ta način bo dozorelo precej več luf,« poudarja prednosti gojenja lufa buč v rastlinjaku. Lufa je rastlina, podobna buči oz. kumari. Dokler je mlada, je priljubljena tudi kulinarično. Če so lufam omogočeni pogoji, da dozorijo, se v njih ustvari neverjetno prepleten sistem vlaken. Ko so lufe dobro posušene, odstranimo semena ter jih temeljito operemo in očistimo. Ker v Sloveniji nimamo dovolj sončnih dni, morajo dozoreti v zaprtih prostorih. Če lufo olupimo, dobimo gobico. Prepleten sistem vlaken je izjemno močan in trajen. Deluje spužvasto, zato je idealna za nego telesa in pomivanje posode. Je izjemno trpežna, zato se jo lahko uporablja dolgo. Ko nam lufa odsluži, jo lahko uporabimo na dnu lončka pri presajanju rož, saj bo tako zemlja zadržala več vode. Drugače pa jo preprosto zavržemo na kompost ali med biološke odpadke.

Zbrana sredstva bodo torej porabili za nakup rastlinjaka. Več o projektu si lahko ogledate na tej spletni povezavi, kjer lahko njihovo delo tudi podprete in tako prispevate k nakupu rastlinjaka za gojenje buč lufa.

R. R., foto: Herbas

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam