Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izdelava animiranih filmov je lahko dober način za razvijanje veščin mladih z manj priložnostmi

Objavljeno: Petek, 25.09.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Animirani film 1
V LIJAmedia že vrsto let delujejo na področju filmske vzgoje in dela z mladimi. V svoje projekte se vedno trudijo vključevati tudi različne mlade z manj priložnostmi.

Veliko delavnic izvajajo na podeželju, v bolj odročnih krajih, sodelujejo z Društvom gluhih in naglušnih Posavja, Krško, vključujejo pa tudi otroke in mlade iz vrst priseljencev. V tem letu so skupaj še z dvema partnerjema iz tujine, nemškim društvom Odprti kanal iz Wettina ter turško srednjo šolo iz Edremita, razvili skupni projekt strateških partnerstev za katerega so pridobili sredstva iz programa Erasmus +.
 
Ker vse tri organizacije delujejo na področju filmske vzgoje, so želele razviti metodo iz tega področja, ki bi bila še posebej ustrezna za različne mlade z manj priložnostmi. Kot ustrezno so prepoznale izdelavo animiranega filma v tehniki stop animacije. V okviru projekta bodo  izvedli tri mednarodna usposabljanja za mladinske delavce, na katerih bodo v organizacijah nadgradili znanja o prepoznavanju, dostopanju in vključevanju mladih z manj priložnostmi ter strokovna znanja o izdelavi animiranega filma. Cilj projekta je poleg razvoja nove metode tudi testirati le to z mladimi v praksi. Zato bodo izvedli številne delavnice z različnimi skupinami mladih z manj priložnostmi v vseh treh državah. V slovenski in nemški organizaciji se bodo osredotočili na mlade iz podeželja, mlade v urbanih središčih ki niso vključeni v kakršnekoli popoldanske aktivnosti, v turški organizaciji pa mlade iz podeželskega zaledja Edremita ter mlade ločenih staršev, ki v njihovi kulturi doživljajo velike stiske.
 
Delavnice bodo spodbujale mlade k skupinskemu delu, razvijanju socialnih in komunikacijskih veščin ter k razvijanju različnih ročnih in likovnih spretnosti. Spoznavali bodo tudi raznovrstna digitalna orodja, ki bodo lahko tudi dobra podlaga za različne poklice v prihodnosti. Namen delavnic je poleg ustvarjanja filmov in razvijanja digitalnih in ustvarjalnih veščin tudi nudenje spodbudnega okolja, enakih možnosti ter sprejemajočega odnosa za vse vključene. Še posebej pa je poudarek na preživljanju prostega časa v skupnosti in na fizičnem druženju, stran od spleta in socialnih omrežij, na katerih – kakor kažejo številne raziskave -  preživljajo mladi vse preveč prostega časa. V okviru projekta bo izdelanih tudi 8 novih poglavij spletne video šole VISION, ki je zelo dobro sprejeta saj beleži že več kot tri milijone klikov. Poglavja bodo brezplačno na voljo na spletu v 4-ih jezikih. Pridobljeno znanje bodo v okviru projekta razširili tudi v obliki delavnic za mentorje ter po lokalnih, regionalnih, nacionalnih in mednarodnih mrežah kar najširše. Projekt bo trajal do aprila leta 2022, razširjen spletni učbenik pa bo ostal brezplačno na voljo zainteresiranim na spletu tudi po koncu projekta.
 
Ker so v LIJAmedia vključeni v konzorcij posavskih nevladnih organizacij pod imenom Močni-povezani in učinkoviti; za večjo vključenost vseh, ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo, bodo povezali aktivnosti projekta tudi z njim. V okviru konzorcija so aktivni še Družinski inštitut Zaupanje Sevnica, Društvo gluhih in naglušnih Posavja Krško, Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli, kot pridruženi partnerji pa še Zavod Emma, center za pomoč žrtvam nasilja Krško, zavod Dobra družba, stična točka za nevladne organizacije v Posavju ter Občina Sevnica. Njihov namen je ravno razvoj novih programov za vključevanje ranljivih skupin.
 
M. B.
 
 
« Nazaj na seznam