Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izlet članov DU Brežice v Porabje

Objavljeno: Ponedeljek, 29.07.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_1167
V letošnjem juniju smo v Društvu upokojencev Brežice organizirali izlet članov k Slovencem v Porabje, Monošter. Gre za vsakoletni obisk članov našega društva ene od slovenskih manjšin v zamejstvu. V preteklem letu smo obiskali Rezijo v Italiji.

V Porabju nas je prijazno sprejela porabska Slovenka gospa Marijana Sukič, glavna urednica tednika Slovencev na Madžarskem, Porabje, ki ga izdaja Zveza Slovencev na Madžarskem. Predstavila nam je problematiko življenja Slovencev v Porabju in nas vodila pri ogledu kulturno zgodovinskih in sakralnih spomenikov, ki zadevajo slovensko manjšino in večinsko madžarsko prebivalstvo. Z zanimanjem smo se seznanili z obsežno dejavnostjo Slovenskega kulturnega in informativnega centra v Monoštru. Nadalje smo obiskali nekdanjo vojaško karavlo na nekoč »železni« madžarsko-slovenski meji, ki je preurejena v muzej ter spominja in opominja na nekdaj težko življenje ob tej meji. Ob povratku v Slovenijo smo si v kraju Selo na Goričkem ob sami slovensko-madžarski meji ogledali tamkajšno evangelistično cerkev in se seznanili z delovanjem te verske skupnosti v kraju in okolici. V Fokovcih na Goričkem nas je sprejel in bogato pogostil naš prijatelj, gospod Vili in njegova številna gostoljubna družina.

Zadovoljni in z veliko novih spoznanj o življenju vse manj številne slovenske skupnosti na Madžarskem smo se v večernih urah vrnili v Brežice.

Za DU Brežice, Saša Pohar
« Nazaj na seznam