Časopis za pokrajino Posavje
6.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izmenjavi semen sledil občni zbor in predavanje

Objavljeno: Torek, 04.02.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Ajda Posavje 2020 (7)

Izmenjava semen je bila tudi letos živahna.

Društvo za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje, ki je v lanskem letu povečalo število članic in članov na 121, je v včerajšnjem ponedeljkovem popoldnevu pripravilo v prostorih TVD Partizana Boštanj dobro obiskano izmenjavo semen, ki ji je sledil občni zbor in nato predavanje Mete Vrhunc o gibanju planetov ter vplivu kozmičnih ritmov na rast in zdravje rastlin.

Društvo Ajda Posavje, ki ima članice in člane iz 18 občin (Sevnica, Krško, Brežice, Radeče, Hrastnik, Kostanjevica na Krki, Mokronog – Trebelno, Mirna, Šentrupert, Šentjernej, Podsreda, Mestinje, Rimske Toplice, Laško, Domžale, Kozje, Lenart, Sv. Andraž v Slovenskih goricah), je bilo ustanovljeno 17. januarja 2011 in od tega leta deluje pod vodstvom Jožice Keber tudi skupina za semena. Le-ta vsako leto pred občnim zborom pripravi doma pridelana semena za izmenjavo. »Izmenjave se udeležim, ker imam velik vrt in na njem rad posadim tudi različne vrste fižola. Fižol sadim od aprila do septembra vsakih 14 dni, ker imam rad stročji fižol,« pove obiskovalec, ki je tudi član društva in se z veseljem udeležuje tudi izmenjave semen, ker so kakovostna in domača.

Izmenjavi semen je sledil občni zbor članic in članov Društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje, na katerem je predsednik društva Zvone Černelič predstavil dejavnosti v lanskem letu ter nanizal načrte za letošnje leto. Med drugim je bila v letošnjem januarju že izvedena prva delavnica, na njej je Daniela Perdih spregovorila o vzgoji kalčkov, v mesecu februarju so se že začela predavanja za nove člane društva, ki jih vodi Majda Hribšek, v marcu se bodo začele delavnice in v naslednjih mesecih bodo potekale tudi strokovne ekskurzije (27. aprila je načrtovan obisk hidroponičnega posestva) itd.

V zaključku je potekalo še predavanje Mete Vrhunc, ki je začetnica pridelovanja hrane po biodinamični metodi, ki jo je utemeljil Rudolf Steiner (njegova metoda priporoča uporabo posebnih pripravkov, ki krepijo kozmične ritme).

S. R.
« Nazaj na seznam