Časopis za pokrajino Posavje
15.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Izobraževanje o izdelavi in ocenjevanju salam

Objavljeno: Četrtek, 28.11.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_4833
Društvo ljubiteljev suhomesnatih dobrot Leskovec pri Krškem je v petek, 22. novembra, v sejni sobi KS Leskovec pri Krškem v sklopu programa za leto 2019 izvedlo izobraževanje ter ocenjevanje salam, ki so jih skupaj s predavatelji ocenjevali člani društva ter vsi prisotni.

Pred ocenjevanjem salam je bil najprej predstavljen predlog pravilnika o ocenjevanju špehovk, ki so se, kot je dejal predavatelj Braco Miroševič, pojavile na ocenjevanju približno sedem do osem let nazaj in so se začele pojavljati skoraj na vsaki salamijadi. Uskladil naj bi se s pravilnikom za ocenjevanje salam, da ne bi prihajalo do zmešnjav.
IMG_4825
Resda so splošni pogoji o prostoru, pripravi vzorcev skoraj enaki, vendar pa je razlika v temperaturi vzorca, ker naj bi se salame rezalo in ocenjevalo pri temperaturi 18-20 stopinj Celzija v prostoru, špehovke pa pri 15 stopinjah. Sledili so še novi predlogi glede samega rezanja, debeline rezov … Po novem predlogu pravilnika je Drago Košak iz šole Grm Novo mesto predstavil postopek ocenjevanja salam, izdelavo salam in seveda, na kaj naj bi bili pozorni pri izdelavi. Sledilo je ocenjevanje salam, ki so jih skupaj s predavatelji ocenjevali člani društva, ki so opravili izobraževanje za sodnike v Novem mestu, in seveda pogovor o postopku ocenjevanja, izdelavi salam, začimbah in bodočem skupinskem delu.    
 
Anton Hruševar    
 
« Nazaj na seznam