Časopis za pokrajino Posavje
18.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jesenska grajska dogodivščina 2019 v Posavskem muzeju Brežice

Objavljeno: Sreda, 30.10.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG_6988
V ponedeljek, 28. in torek, 29. oktobra 2019 smo pripravili že peto Jesensko grajsko dogodivščino za naše mlajše obiskovalce – za naše »muzejčke«.

Prvi dan dogodivščine se je pričel s pozdravom direktorice Alenke Černelič Krošelj. Sledila je naša prva delavnica, na kateri smo v akvarelni tehniki z udeleženci poslikali razglednice, nanje zapisali sporočila in jih na koncu odnesli na pošto ter poslali v širni svet. Ob obisku pošte smo si ogledali tudi prav posebno razstavo.
IMG_7202
Med dogodki, s katerimi obeležujemo 70-letnico Posavskega muzeja Brežice, je namreč tudi izid priložnostne znamke, pisemske ovojnice in žiga v sodelovanju z Društvom zbirateljev Verigar Brežice. Ob občinskem prazniku je bila v ponedeljek, 28. oktobra 2019, na pošti Brežice na ogled tudi manjša razstava. Priložnostni žig bo na pošti Brežice na voljo še 14 dni (do 15. 11. 2019). Spomnili smo se tudi bližajočega praznika in v ta namen izdelali spominek kot spomin na tiste, ki jih ni več med nami ali pa preprosto za tiste, ki jih imamo radi. S tem smo opozorili na skrb za naravo in naš planet Zemlja za prihodnje generacije.

Drugi dan Jesenske grajske dogodivščine smo spoznavali različne vrste žit, se pogovarjali o njihovi predelavi v moko, uporabi za krmljenje živali in jim prikazali mletje žit v moko. »Muzejčki« so spoznali tudi mlin na vodo, ki deluje že skoraj 100 let. V razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA smo poiskali in si ogledali prikaz izdelovanja artiške ženitovanjske pletenice, v stalni etnološki razstavi iskali povezavo med žiti in krškopoljci, v zaključku pa v ustvarjalnem delu izdelovali žitne mozaike z motivom krškopoljca. Tako se je uspešno končala še ena Jesenska grajska dogodivščina.

Vir: Posavski muzej Brežice
« Nazaj na seznam