Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jesenski okras Brezovske Gore

Objavljeno: Torek, 27.10.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
buce2020_marinka_laki_darko_kocnar

Marinka in Darko z Lakijem

Kakor vsako leto, ko jesenski čas odene drevesa v gozdovih, še neodpadle liste trt v vinogradih in liste dreves v sadovnjakih v značilne rumene, rjave, rdečkaste in oranžne barvne tone, je tudi sredi predzadnjega letnega časa Brezovska Gora postala še bolj prikupna vasica.

Zahvala za to gre domačim ljubiteljem narave, ki darove polj ustvarjalno spremenijo v unikatne okrasne izdelke.

Nepogrešljive so v tem času seveda buče, ki so še zadnje ostale na kompostnih kopicah ali obronkih njiv ter vrtov. Darko in Marinka Kočnar sta tudi letos velike oranžne buče razpostavila na klop pred domačo hišo, da ob pogledu nanje mimoidočim in mimovozečim zaigra srce.
razstava_slik_sonje_na_prostem_brezovska_gora_maj2017

Razstava slik Sonje Grešak na prostem

Njuna vsakoletna razstava je vselej vredna trenutka, da postojimo in ujamemo tudi detajle, kot je denimo ženino ime, ki ga je dolgoletni sadjarski strokovnjak Darko že kar nekaj časa pred postavitvijo buč na častno mesto, vrezal v povrhnjico sadeža, ki je ob koncu oktobra najbolj priljubljen za namene izrezovanja podob obrazov. Četudi so časi nič kaj hvaležni in nas za marsikaj omejujejo in prikrajšajo, pa ne izbrišejo nasmeha z obraza Marinke in Darka, ki prav rada poklepetata s komerkoli, kogar pot zanese mimo njune hiše ali kogar srečata na sprehodu z njunim štirinožnim prijateljem Lakijem.

Sredi Brezovske gore, ki po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije šteje 86 prebivalcev pa sta si kotiček za mirno preživljanje jeseni življenja ob znatni pomoči sina Gorana uredila Sonja in Bogdan Grešak - tako marsikateri konec tedna zadnjih šest let preživita v prijetni vasici, ki ju od skupaj ustvarjenega doma v Hrastniku, loči slabih 50 kilometrov. Da je za svojevrsten okras pred hišo poskrbela tudi Sonja, sicer ljubiteljska slikarska, ni presenetljivo. Bučam je nadela raznobarvna pokrivala, nekatere okrasila tudi z lasmi ter jim za piko na i naslikala različne izraze na »obraze« - sramežljive, nekoliko prestrašene, a tudi nagajive ter tiho zapeljive.

Sprehod skozi Brezovsko goro v jesenskem času (kot tudi ne v ostalih obdobjih leta) vas tako nikakor ne bo pustil ravnodušne! 

Doroteja Jazbec
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke