Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Jubilejni svetovni festival praženega krompirja

Objavljeno: Nedelja, 06.09.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
20. festival prazenega krompirja (82)

V bližini nekdanje železniške postaje je včeraj dišalo po okusnem praženem krompirju, ki so ga pražili ...

Načrte za letošnji jubilejni, 20. svetovni festival praženega krompirja je porušila epidemija koronavirusa in tako dogodka prvo soboto v septembru na sevniškem gradu ni bilo, a festival je kljub temu potekal, in sicer v virtualni obliki.

20. festival prazenega krompirja (6)

… članice in člani DU Tržišče ...

»Zaostrovanje ukrepov zaradi epidemije koronavirusa je nam, kot organizatorju, in Občini Sevnica, kot prireditelju, praktično povsem onemogočilo izvedbo na način in obseg, kot smo ga bili vajeni v vseh dosedanjih 19 letih, zato smo se odločili, da pripravimo največji, jubilejni, 20. svetovni festival praženega krompirja na daljavo in tako smo se družili lokalno, povezali pa virtualno – preko videoklicev in fotografij so se nam javljali pražilci s celega sveta,« je pojasnilo Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi (DPK).

NA 20. FESTIVALU PRAŽENEGA KROMPIRJA SODELOVALE TUDI ŠTIRI EKIPE IZ TRŽIŠČA

20. festival prazenega krompirja (116)

… TD Tržišče ...

Med sodelujočimi so bile štiri ekipe iz sevniške občine, vse iz Tržišča – Aktiv kmečkih žena Tržišče, Društvo upokojencev Tržišče, Turistično društvo Tržišče in Klub ljubiteljev starih vozil Hrast Tržišče. Prireditveni prostor, na katerem so ekipe pripravile odličen pražen krompir z mnogimi dodatki (tudi s salamo, slanino in cvičkom), so izbrali na travniku pri nekdanji železniški postaji v Tržišču, ki jo je klub ljubiteljev starodobnikov pred leti iztrgal propadu. »Dogodka se udeležujemo, ker ne gre samo za pražen krompir, ki ga bodo obiskovalci poskusili, temveč tudi za druženje,« je pojasnil Toni Janežič, ki je spretno vrtel kuhalnico v imenu kluba starodobnikov. »Krompir je pomembno živilo, ki ga z veseljem pridelujemo in iz njega pripravljamo okusne jedi,« je povedala Fani Borštnar, predsednica Aktiva žena Tržišče, članica njene ekipe pa je pokazala, kako debel krompir so letos izkopale na njivi, na kateri bo aktiv v prihdnjem letu posadil še zelenjavo.

KOT KULINARIČNI DODATEK ŠE CVIČEK

20. festival prazenega krompirja (109)

… AKŽ Tržišče ...

In kakšen je najboljši recept za pražen krompir? Aktiv žena Tržišče, ki je imel na lično urejeni mizi tudi nekaj ostalih dobrot (med njimi zelo okusen krompirjev burek), je razkril osnovne sestavine: 1 kg krompirja, 10 dkg masti z ocvirki, 10 dkg tržiške čebule, 10 dkg sevniške grajske klobase, 10 žlic cvička, sol, poper, peteršilj ali drobnjak po okusu. Priprava je zelo enostavna: krompir operemo, damo v lonec s hladno vodo, nato ga osolimo. Ko zavre, naj se počasi kuha dobre pol ure. Ko je kuhan, odlijemo vodo in pustimo, da se malo ohladi. Medtem olupimo čebulo, jo nasekljamo, prepražimo na masti in dodamo na drobno narezano klobaso. Kobaso malo prepražimo in dodamo olupljen ter narezan krompir. Med praženjem ga obračamo s kuhalnico. Dodamo sol in poper, dolijemo cviček in še malo pražimo. Po želji potrosimo z začimbami in postrežemo. Pražen krompir lahko ponudimo kot samostojno jed s solato. Dober tek.

20. festival prazenega krompirja (50)

… Klub Hrast Tržišče.

Dan so dobro razpoloženim pražilcem in pražilkam ter obiskovalkam in obiskovalcem ter gledalkam in gledalcem, ki so spremljali dogajanje na posameznih prizoriščih preko spleta, z nastopom popestrile še Mlade žurerke, domača plesna skupina, ki povsod navduši.

S. R.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam