Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kaki je jesensko darilo, a obirajte ga postopno

Objavljeno: Četrtek, 12.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_9191

Drevesa kakijev so odporna na škodljivce in jih ni treba škropiti s kemičnimi pripravki. Prav zaradi tega so ti sadeži še toliko bolj priporočljivi in bolj zdravi.

Marsikdo ima doma na vrtu posajene kakije, ki se v teh jesenskih dneh bohotijo z velikimi oranžno rumenimi do oranžno rdečimi sadeži. A kot v svojem zapisu na facebooku opozarja sadjar Anton Baznik, ga ne smemo obirati prezgodaj, četudi se obeta rahel mraz, saj morajo biti plodovi najprej dovolj zreli.

"Vsi, ki imate posajen kaki, ne ga obirati prerano, ker vidim, da nekateri objavljajo fotografije obranega še nedozorelega kakija, ti so zelo neučakani," je zapisal Baznik, ki se že vrsto let ukvarja tudi s pridelavo kakijev, in dodal, da tudi ko je rahel mraz, le-ta nič ne škodi plodovom kakija, saj, ko listje odpada, dobivajo v notranjosti krošnje svetlobo in sonce, ki pospeši obarvanost plodov kakija in njihovo dozorevanje na drevesu. Pojasni, da se plodovi kakija obirajo postopno najprej po zunanji strani krošnje, kjer so bili najbolj izpostavljeni soncu, potem pa v notranjosti. "Vsekakor se plodovi kakija oberejo pred hujšim mrazom in se skladiščijo," ob tem svetuje.

Ste vedeli? Kaki je sadež jeseni in nekoč hrana bogov. Je prava vitaminska bomba, tako bogata z vitamini, minerali, antioksidanti, da jo vsekakor moramo uvrstiti na jedilnik naše jesenske prehrane. Številne zdravilne lastnosti sestavin, ki jih vsebuje, ugodno vplivajo na naše zdravje in s tem izboljšajo tudi naše počutje. Je vsestransko uporaben tako v naravni kozmetiki in v kulinariki, zato si ga moramo vsekakor privoščiti.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led