Časopis za pokrajino Posavje
20.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kakšen je vpliv covid-19 na organizacijo porok?

Objavljeno: Sreda, 12.08.2020    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
organizacijaporok.com-foto2
Pri agenciji Organizacijaporok.com so julija 2020 izvedli raziskavo o vplivu COVID-19 na bodoče mladoporočence in organizacijo njihovih porok.

Raziskava, ki so jo preko spleta izvedli pri agenciji Organizacijaporok.com, je pokazala, da je svojo poroko na kasnejši datum prestavilo kar 40 % slovenskih parov, 17 % vprašanih pa je poroko prilagodilo trenutnim razmeram, tj. na slavje so povabili manj svatov kot sicer.
organizacijaporok.com-foto4

 
Pri prestavitvi poroke pari sicer niso imeli večjih težav. Več kot polovica jih pravi, da so bili poročni ponudniki zelo razumevajoči glede prestavitve poroke in so vrnili že plačane depozite. Nastala situacija je namreč za vse vpletene nekaj novega, a hkrati zelo težka in nepredvidljiva, zato se ponudniki prilagajajo na vseh področjih, kolikor le lahko. Skoraj 65% vprašanih bodočih mladoporočencev zaradi prestavljanja datuma poroke ni izgubilo nič denarja, dobra četrtina je zaradi vpliva epidemije novega koronavirusa izgubila do 1000 evrov. Manj kot 10% pa jih je izgubilo 1000 evrov ali več.
 
Da ob prestavljanju datuma svoje poroke ne bi po nepotrebnem izgubljali finančnih sredstev, svetujemo, da ob sklenitvi sodelovanja s posameznimi ponudniki vedno podpišete pogodbo. V njej opredelite pogoje sodelovanja in plačila. Dogovorite se o obročnem plačilu storitve, npr. zadnji obrok poravnate tik pred poroko ali na poročni dan. Hkrati opredelite, kaj se zgodi v primeru odpovedi poroke zaradi t.i. višje sile.

Raziskava je pokazala, da je:
- 40 % vprašanih parov datum poroke prestavilo
- 17 % vprašanih parov na slavje povabilo manj svatov kot sicer
- 65 % vprašanih parov ni izgubilo denarja
- 9 % vprašanih parov izgubilo 1000 evrov ali več

Kako se sploh lotiti prestavitve poroke?

V kolikor je epidemija koronavirusa ogrozila tudi vajine poročne načrte, najprej zadihajta in brez panike. Prestavitve vaju ne rabi biti strah, saj so v trenutnih razmerah vsi poročni ponudniki zelo razumevajoči.  V kolikor razmišljata, da bi poroko prestavila, najprej:
  • izberita nov datum; zaradi nepredvidljive situacije v letošnjem letu je bolje, da razmišljata o prihodnjem letu;
  • obvestita lokacijo; poskusita se dogovoriti za nov datum v prihodnosti. Razmislita tudi o poroki ob drugih dnevih v tednu, ne samo v soboto. V kolikor je vajina lokacija že zasedena, bo čas za izbiro nove. V tem primeru se lahko zgodi, da bosta izgubila že plačano akontacijo;
  • obvestita ostale ponudnike;  mogoče je, da so na vajin nov datum že zasedeni. V tem primeru bosta iskala nove. Pokličita tiste, ki sta jih želela že na prvem datumu in so bili takrat zasedeni. Mogoče bosta imela srečo in bodo v drugo prosti;
  • obvestita svate; svatom sporočita nov datum. Nova vabila naj zaenkrat še počakajo. Pošljeta jih lahko nekaj tednov pred poroko.
Vir in foto: Organizacijaporok.com
« Nazaj na seznam