Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kakšno vodo imamo v Krškem?

Objavljeno: Sreda, 29.03.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
20230322_121540

Dijakinje in dijaki Šolskega centra Krško - Sevnica so nazdravili s pitno vodo.

Dijaki in dijakinje Šolskega centra Krško - Sevnica so skupaj z njihovimi mentorji postavili novo razstavo fotografij: »Mladost med nebom in Zemljo«. Razstava je na ogled vse od dneva vode, do 22. aprila - dneva Zemlje, ko dijaki v nakupovalnem središču Qlandie Krško izvajajo tudi eksperiment, s katerim ugotavljajo kvaliteto vode.

Krajinske fotografije so izbor najboljših fotografij na šolskem natečaju z naslovom »Mi v pokrajini«. Izbrala jih je šolska komisija profesorjev v sodelovanju s fotografom Samom Hajtnikom iz Fotokluba Brežice. Mladi so se ob tem naučili, kako pomembna je globinska ostrina, uporaba stojala, točka ostrenja, prvi plan, izraz neba, linije v pokrajini, gibanje, vreme, kompozicija, kakšen je pomen t. i. »zlate ure«, točke gledišča in nenazadnje izbor lokacije.
20230322_120420

Odprtje fotografske razstave dijakinj in dijakov Šolskega centra Krško - SevnicaKljub mladosti ali prav zaradi nje so dijakinje in dijaki vsak na svoj način pozorno opazovali pokrajino okrog sebe ter ujeli trenutke in poglede, ki so jih navdušili. Ta pokrajina je njihov dom, prostor počitka in aktivnosti, prostor samotnega premisleka in druženja z vrstniki, vir naravnih dobrin, obljuba prijazne prihodnosti.

Pravijo, da na mladih svet stoji - razstava zagotovo potrjuje odgovornost do družbe in sveta. Krško si želi #qlsvet in #qldružbo. Zato vse ekološke projekte podpira tudi tamkajšnje nakupovalno središče.

Biološki test – čebulni test
20230322_144025

Čebulni test za kakovost vodeDobra voda je ključna za naš svet. Z biološkim testom se ugotavljanja toksičnost in genotoksičnost vode, torej prisotnost strupenih snovi v vodi. Rečemo mu kar »čebulni test« ali »Allium test«, saj za indikator pri tem uporabljamo kar navadno čebulo - z latinskim imenom Allium cepa.

V steklenih posodah so različne vode: kupljene iz plastenk, voda iz šolske pipe, izvirska voda in voda reke Save. Ker voda vpliva na rast in razvoj živih celic ter organizmov, bodo dijaki v naslednjih tednih opazovali predvsem različno rast čebulnih koreninic in potem z analizo teh koreninic sklepali o prisotnosti oz. odsotnosti škodljivih snovi v vodi.

Voda je pomembna za naš #qlsvet

Odločili so se za ta test, ker je za obiskovalce zelo nazoren, saj bodo lahko vizualno spremljali rast korenin. Dijaki se zavedajo, da s čebulnim testom ne moremo opraviti poglobljene analize in da so potem potrebne še dodatne analize vode v laboratoriju. Tam se potem lahko pregleda tudi rastne vršičke korenin na celični ravni - iz razmerja med nepoškodovanimi in poškodovanimi kromosomi v celici pa potem dobimo že zelo natančno sliko o kakovosti vode. Vedo tudi, da dognanja pri testu s čebulo niso enostavno prenosljiva na človeka, gotovo pa gre za korelacijo.

Dijaki povedo: »Naše čebulice bomo vzeli v šolski laboratorij v analizo čez 14 dni, takrat pa bomo za vas, radovedne obiskovalce, namestili nove vzorce vode in čebulic. Spremljajte našo šolsko stran, na kateri bomo objavili rezultate analiz.«

S. B., foto: S. B.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte