Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kapelski oratorij 2020

Objavljeno: Četrtek, 03.09.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
_DSC0453
Že devetindvajseto leto zapored je skupina mladih animatorjev pod vodstom Marka Blaževiča na oratoriju v Kapelah
teden dni animirala in skrbela za otroke.


Tako predšolski otroci kot šoloobvezni otroci, večinoma iz okolice Kapel, so vsak dan odkrivali zgodbo o kraljici Esteri. Estera je bila mlada Judinja, ki je postala kraljica Perzije in rešila svoje ljudstvo pred pogubo, pred smrtjo. Skozi zgodbo, ki so jo animatorji vsakodnevno uprizarjali, kot dramsko igrico, so otroci spoznavali Esterin pogum. Po odigrani zgodbici pa so se z animatorji, na katehezah, pogovarjali o vrednotah dneva. Govorili so o notranji lepoti, hvaležnosti, postu, zaupanju in odgovornosti.
_DSC0073

 
Obzorje razgledanosti in spretnosti so si mladi širili z delavnicami. Primerno še vedno aktualnemu koronavirusu so jim animatorji razložili malo znanstvenega ozadja, jih opozorili na pomembnost pravilnega in dolgotrajnega umivanja rok in vse to podkrepili še z izdelavo lastnega razkužila. Svoje, upam, da ne preveč težke misli, so si lahko sprostili ob izdelavi sivkinih žepkov. Sivkine cvetove so potrgali in jih vložili v žepek iz blaga, ki so ga na koncu oratorija lahko odnesli domov in svoje omare in obleke zaščitili pred molji in morebitnimi neprijetnimi vonjavami.
_DSC0131

 
Slikarske sposobnosti so razvijali na delavnici izdelovanja panojev, ki so imeli izrezane ovale, kamor so lahko, po opravljeni poslikavi, vtaknili svoje glave in se fotografirali. Umetniško plat so razvijali tudi na kuharski delavnici, kjer so pekli izvrstne domače piškote. Na etnološki delavnici, ki jo je pripravilo kapelsko društvo, so spoznavali rožice.
_DSC0307

 
Enega izmed šestih dni so preživeli na izletu. Pot jih je vodila po lepi in dokaj položni gozdni poti, od Kerinovega križa do romarskega središča Svete gore nad Sotlo. Žgoče avgustovsko sonce jih ni skoraj nič oviralo, saj je tudi malce napornejše korake spremljala izvrstna dobra volja in petje. Četrtkovem izletu je sledil še en poseben dan. V petek je namreč vse udeležence čakal popoldanski oratorij. Najpogumnejši so se odločili tudi prespati. Na žalost pa jih je presenetila daljša nevihta, kateri je sledilo še obilo dežja. Tako so vsi noč prevedrili v župnišču, saj prvotnega načrta postavljanja šotorov, kurjenja ognja in zabavnega večera, žal ni bilo mogoče izvesti.
 
V poslednje oratorijsko jutro so se prebudili tako veseli kot žalostni. Čakal jih je še zadnji dan, za katerega jim je bilo žal, da je prišel tako hitro. Oratorij so zaključili s slovesno sveto mašo, na državni in krščanski praznik Marijinega vnebovzetja. Po maši je sledila še razstava, med oratorijem izdelanih izdelkov.

Eva Černelič
 
« Nazaj na seznam