Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Kapljice« na deževni dan izpustile lesno sovo v naravo

Objavljeno: Sreda, 07.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
vrtec_artice_izpust_sove_v_naravo (25)

Vzgojiteljica Martina Makovec Žagar z lesno sovo ...

V današnjem deževnem dopoldnevu so otroci iz skupine Kapljice iz Gozdnega vrtca Ringaraja pri OŠ Artiče s svojima vzgojiteljicama Martino Makovec Žagar in Ano Kocijan po dveh prestavitvah končno le dočakali trenutek, ko so lahko z velikim pričakovanjem in zvedavimi očmi pospremili izpust lesne sove nazaj v njeno okolje.

Prva sova jim je nesrečno odletela, tako da so v naravo izpustili drugo

vrtec_artice_izpust_sove_v_naravo (29)

... ki jo je na koncu tudi izpustila v naravo

Izpred artiške šole so se peš odpravili čez bližnji travnik in skozi Banov gozd, kamor po navadi radi zahajajo, ter se ustavili na travniku ob gozdu, kjer so lahko sovo še zadnjič pobožali, preden jo je vzgojiteljica Makovec Žagarjeva izpustila v zrak in sova je mirno odletela ter se izgubila med številnimi drevesi. »V mesecu juliju, ko smo se iz tega gozda vračali v vrtec, smo na pločniku na vročem opoldanskem soncu našli sovo, ki je ob našem prihodu, ker smo bili zelo glasni, začela obračati glavo, zaradi česar smo jo tudi opazili. Videli smo, da ima zlomljeno perut in nogo ter da sama ne bi mogla preživeti v naravi, zato smo jo odnesli v vrtec. Po koncu delovnega dneva sem jo odpeljala na veterinarsko postajo v Leskovec pri Krškem, kjer sem izvedela, da so za okrevanje takih živali najbolj specializirani v Zavetišču za živali prosto živečih vrst na Muti, kamor je odšla še isti dan,« je pojasnila vzgojiteljica in nadaljevala: »V začetku jeseni sem poklicala v zavetišče in povprašala, kako je s sovo. Veterinar dr. Zlatko Golob mi je povedal, da je okrevala in jo lahko pridemo iskat ter spustimo nazaj v naravo. Sovo smo pripeljali spet v Artiče, a se nam je pripetila ena nerodnost. Tisto jutro, ko je bila v vrtcu, je eden od vrtčevskih otrok pokukal v škatlo, ki jo je preveč odprl, tako da je sova k sreči brez poškodb zletela skozi odprto okno in se izgubila v naravi. A ker je bilo pričakovanje otrok tako veliko, sem poklicala na Muto in vprašala, če imajo še kakšno sovo, ki bi jo lahko izpustili v naravno okolje. Odgovor je bil pritrdilen.« Nato je trajalo še kak teden, da so pri drugi lesni sovi najprej preizkusili, če je sposobna živeti sama v naravi.
vrtec_artice_izpust_sove_v_naravo (23)

Otroci so lahko sovo pred izpustom v naravo še pobožali.

Ker je »prestala« preizkus, so jo tako lahko končno pripeljali v Artiče in v sredinem dopoldnevu je bilo tako daleč, da so jo lahko izpustili, je navedla Makovec Žagarjeva in še dodala, da se je ta druga sova zaletela v okno in si poškodovala oko, zaradi česar je oslepela, a je kljub temu sposobna življenja v naravi, sicer pa bi ostala v zavetišču v dolgotrajni oskrbi.

Veliko so se naučili o sovah

Kot je še dejala, so se z otroki zadnje tri tedne pogovarjali o sovah. »Otroci in njihovi starši so se zelo vživeli v to zgodbo, v igralnici imamo veliko različnih izdelkov, ki smo jih ustvarjali na to temo. Tudi sama sem se s pomočjo staršev in Mladinskega oddelka Valvasorjeve knjižnice Krško naučila zelo veliko o lesnih sovah. Izjemno smo počaščeni, da smo lahko priča takšni zgodbi in dogodku v naravi,« je še izjavila. Ob tej priložnosti se je zahvalila Nuklearni elektrarni Krško, ki je sponzorirala prevoz sove, vsem staršem in ravnateljici artiške šole Vesni Bogovič. ki so jih podpirali pri tem njihovem podvigu.
vrtec_artice_izpust_sove_v_naravo (36)

Skupina Kapljice iz vrtca Ringaraja pri OŠ Artiče


Otroci so bili seveda ob tem dogodku več kot navdušeni. Kot so nam zaupali, so zelo veseli, da so lahko sovo ponovno izpustili tam, kamor spada – v naravo. Veliko so se tudi naučili o tej gozdni ptici, saj smo lahko iz njihovih ust slišali, da se sova prehranjuje z voluharji, mišmi, žabami, pupki, močeradi, rovkami itd. 22 »Kapljic« je upravičilo svoje ime, saj so otroci raje, kot da bi se vrnili v igralnico, ostali še nekaj časa v mokrem gozdu, ki je postal že kar njihov drugi dom.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

10.04.2019 | Redakcija

Z nasmehom na obrazu