Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kljub dežju Šentjanška tržnica z odprtjem razstave in zelenim oknom

Objavljeno: Četrtek, 29.09.2022    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Sentjanska trznica 2022  (6)

Kljub dežju je bila septembrska prireditev v Šentjanžu dobro obiskana.

Letošnjo zadnjo septembrsko nedeljo je Turistično društvo Šentjanž v pušl´cu Dolenjske organiziralo Šentjanško tržnico, ki se je tokrat zgodila že dvanajstič.

TRŽNICA IN RAZSTAVA ZARADI DEŽJA V KULTURNI DVORANI

Zaradi slabe vremenske napovedi je bil program in število tržničarjev precej okrnjeno, vendar so bili sodelujoči kljub temu zadovoljni z izplenom. Domači pridelovalci mlečnih izdelkov, mesnin, medenih dobrot in povrtnin ter učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž so tokrat v kulturno dvorano vabili ne maloštevilne obiskovalce. Se je pa pod streho kulturne dvorane v sklopu tržnice zgodil še en dogodek.

V sodelovanju z Zavodom MUK Qra je namreč Turistično društvo organiziralo tudi otvoritev razstave del, ki so nastala v sklopu julijskega ArtEka na temo "Čista misel". Otvoritev so glasbeno otvorili in zaključili Jani in Zoran Košir ter Andrej Fon. Na ogled so bila postavljena dela Andree Bambic iz Nemčije, Suzane Stojadinović iz Srbije, Maje Pogačnik iz Štanjela, Lojzeta Kalinška z Brnika, Boštjana Gunčarja iz Kranja, Nevenke Flajs i Brezja pri Krmelju, Toneta Zgonca iz Boštanja, Nene Bedek, Matica Svažiča in Ane Jazbec iz Sevnice ter Jerce Šantej, ki je bila tudi letos umetniška vodja, zakladnica idej in ena od organizatork dogodka.

Prisotne na dogodku sta poleg sevniške slikarke Jerce Šantej pozdravila tudi predsednik sveta KS Šentjanž Boštjan Repovž in podžupan Občine Sevnica Janez Kukec. Ob tej priložnosti je bil izdan tudi katalog vseh zbranih umetniških del.

Sentjanska trznica 2022  (3)

Odprtja zelenega okna s pogledom na Pristavo se je udeležila tudi maskota Lisička giba, ki spodbuja k športnim in rekreativnim dejavnostim v občini Sevnica.

NAMENU PREDANO ZELENO OKNO S POGLEDOM PROTI PRISTAVI

Pred omenjeno otvoritvijo je bilo v organizaciji Turistične zveze Občine Sevnica in v prisotnosti »Lisičke, ki giba« v počastitev dneva turizma na parkirišču v Šentjanžu namenu predano zeleno okno, ki usmerja pogled proti Pristavi. Kot je povedala predsednica sevniške turistične zveze Cveta Jazbec, je pridobitev posvečena našemu sokrajanu, zgodovinarju Janezu Kosu, ki je s svojo zapuščino in zakladnico podatkov omogočil, da se bo zgodba nadaljevala in rodila še več zelenih oken, ki bodo pogled usmerjala na obronke travnikov naše krajevne skupnosti in nas spominjala, kdo je tod živel včasih in kako je pokrajina takrat izgledala in se poimenovala.

Čeprav zna biti vreme včasih neusmiljeno, nam je dogajanje v nedeljo v Šentjanžu dokazalo, da kjer je doma dobra volja in "čista misel", ni ovir za lep in doživet dan v dobri družbi.

Petra Majcen za TD Šentjanž
Foto: Judith Zgonec
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

21.01.2021 | Redakcija

Posodica v obliki ženskega telesa

17.02.2021 | Redakcija

Literarna priloga POSAVJE PIŠE