Časopis za pokrajino Posavje
28.05.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Klop v obliki velike ribe

Objavljeno: Petek, 13.05.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Klop Savus  (6)

Zanimivo oblikovana klop ob reki Savi in mestni vpadnici v mesto Radeče stoji na energijski točki.

Pri TRC Savus, na brežini reke Save v Radečah (ob vse bolj priljubljeni sprehajalni in učni poti), so v včerajšnjem dopoldnevu predali namenu edinstveno parametrično klop Savus 360°, ki nosi podpis oblikovalca Uroša Hohkravta, diplomiranega industrijskega oblikovalca mlajše generacije iz Zidanega Mosta, ki svoje znanje in izkušnje kot učitelj oblikovanja uporabnih predmetov z veseljem podarja dijakinjam in dijakom Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani.

Klop Savus  (32)

Novo pridobitev so predali namenu s prerezom traku vodja službe za projektno sodelovanje pri Regionalni razvojni agenciji Posavje Nataša Šterban Bezjak, radeški župan Tomaž Režun in direktorica KTRC Radeče Duška Kalin.

»Učno pot Savus skušamo neprestano dopolnjevati in ko smo iskali rešitev za nov urbani element, smo se zatekli po pomoč k umetnosti oblikovanja,« je na odprtju pojasnjevala direktorica KTRC Radeče Duška Kalin. Izdelava klopi, ki spominja na veliko ribo, je bila zaupana ekipi v lesarski delavnici Prevzgojnega doma Radeče, ki se je dela lotila resno in odgovorno. »Za nas je bil to velik izziv in v izdelavo smo vložili kar veliko ur, ki jih morda končni izdelek niti ne kaže, a če bi pozorno pogledali teh 88 elementov, osnovnih vezanih plošč, ki sestavljajo klop, bi videli vse drobne detajle, ki sestavljajo celoto,« je pojasnil Aleš Repovž, ki je koordiniral delo, »glavni mojster« pa je bil delovni inštruktor Damjan Sitar, ki si je pred prihodom v prevzgojni dom nabiral izkušnje v znanem sevniškem podjetju stilnega pohištva.

IZDELEK ZA POČITEK IN SPROSTITEV

Klop Savus  (38)

Ali stojalo za selfije deluje …

»Umestitev klopi Savus 360° ob promenadni poti TRC Savus se nanaša na prepoznano potrebo po dopolnjevanju obrečnega prostora z novimi zanimivostmi in vsebinami. Povezovanje elementov oblikovanja in lesarstva pri urbani opremi vnaša v prostor dodano vrednost, ki jo je težko izmeriti. Odraža se predvsem v uporabnosti in povečani atraktivnosti prostora, kar je ključnega pomena tako za nas domačine kot obiskovalce, ki jih v naše kraje pripelje želja po novih doživetjih. Klop je zasnovana tako, da pri sedenju na njej lahko občudujemo okoliške vedute z vseh strani, hkrati pa s svojo razgibanostjo spominja na naravne oblike, ki jih najdemo na naši materi Zemlji na prav vsakem koraku,« je še tekla beseda o novi pridobitvi, ki je bila sofinancirana s sredstvi iz projekta Po-Savski rečni turizem, v okviru katerega je bila že zgrajena ribiška vasica na Hotemežu, v tem času pa poteka še izgradnja tradicionalnega čolna tombas.

Klop Savus  (37)

… so preizkusile tudi direktorica KTRC Duška Kalin, direktorica radeške občinske uprava mag. Marjetka Lipec in vodja službe za projektno sodelovanje pri RRA Posavje Nataša Šterban Bezjak.

Novo in atraktivno pridobitev, na kateri je mogoče udobno sedeti in poleg tega narediti še »selfi«, saj je v bližini posebej za ta namen narejeno stojalo, je pohvalil tudi župan Tomaž Režun. »Morda bo kdo rekel, da je to samo še ena navadna klop, a mislim, da je ta kotiček za počitek veliko, veliko več. V njem je skrito sodelovanje in povezovanje, v njem je delček odličnega posavskega sodelovanja pri urejanju savske rečne brežine tudi v turistične namene,« je dejal prvi mož radeške občine, ki je opravičil odsotnost poslanca Matjaža Hana, ki je bil službeno zadržan v slovenski prestolnici.

Prijeten dogodek so s petjem in plesom popestrili najmlajši iz Vrtca Radeče, ki so, tako kot ostali obiskovalci in obiskovalke, po prerezu traku z veseljem preizkusili novo klop.

S. R.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»