Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Knjižnica Brežice gosti razstavo spominov na leta izgnanstva

Objavljeno: Sreda, 06.10.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG-51efff8984cb7ec606c86e722588ea00-V
Letošnje leto je leto okroglih obletnic vrste pomembnih dogodkov, ki so močno zaznamovali prostor občine Brežice, zaradi česar smo jih ali pa jih še bomo obeležili tudi v Knjižnici Brežice.

Oktobra se tako spominjamo začetka množičnega izgona prebivalcev – mož, žena, ostarelih oseb in otrok – Posavja in Obsotelja, ki ga je pred osmimi desetletji začel nemški okupator. V ta namen je in bo na strokovnem oddelku Knjižnice Brežice do vključno 30. oktobra na ogled razstava Izgon Slovencev 1941/1945, ki jo gostimo v sodelovanju z Društvom izgnancev Slovenije. Bogato dokumentirana razstava prikazuje nasilje nemškega okupatorja nad Slovenci, območja, od koder je okupator izganjal slovensko prebivalstvo, življenje izgnancev v taboriščih, njihovo prisilno delo ter težko pričakovano vrnitev v domače kraje.

Obenem vas vabimo k ogledu posnetka spominske prireditve z naslovom Domovina, jokali smo za teboj, ki jo ob obletnici izgona v sodelovanju snujemo Knjižnica Brežice in Gimnazija Brežice. Posnetek bo na YouTube kanalu in Facebook strani knjižnice premierno predvajan v četrtek, 21. oktobra 2021, ob 18. uri.

Obiščite nas ali se z nami povežite preko spleta.

Dr. Dejan Pacek, Knjižnica Brežice
« Nazaj na seznam
»