Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ko se srečata slovenska potica in vino

Objavljeno: Sobota, 12.08.2017    Rubrika: PANORAMA Redakcija
raka-cvickov vecer (33)

Povezovalec Ivan Vizlar ter gosta prof. dr. Janez Bogataj in Saša Veronik

Društvo vinogradnikov Raka je sinoči pri svojem cvičkovem hramu v Cirju pripravilo tradicionalni, že 13. Cvičkov večer, letos na temo »Ko se srečata slovenska potica in vino«.

Na okroglo mizo o omenjeni temi, ki jo je vodil pobudnik cvičkovih večerov in ambasador cvička Ivan Vizlar, so  povabili znanega etnologa prof. dr. Janeza Bogataja ter publicista, sommelierja in viteza vina Sašo Veronika.

Najbolj značilna je pehtranova

Kot je povedal Bogataj, je potica ena od jedi v naši kulinariki, o kateri imamo najstarejše vire, saj jo je omenjal že Trubar. V njegovem arhivu je več kot 100 različnih potic, najbolj znana je najbrž orehova, najbolj značilna pa pehtranova, saj smo Slovenci edini, ki pehtran uporabljamo v sladkih kombinacijah.
raka-cvickov vecer (20)

Zmagovalne tri potice

Povedal je še, da je v teku postopek za zaščito slovenske potice, za začetek pet različnih nadevov. Glede nenadne slave slovenske potice, ki jo je »zakrivil« papež Frančišek z vprašanjem prvi dami Melanii Trump, meni, da je nismo dobro izkoristili, saj bi morali takrat nemudoma organizirati dan slovenske potice denimo v Londonu.

Ocenjevanje potic

Pred okroglo mizo so pripravili ocenjevanje potic, na katerega so prejeli kar 33 različnih potic. Bogataj je bil nad tem prijetno presenečen, opozoril pa je, da ni vse, čemu pravimo potica, res potica (npr. potratna potica, ki sodi med kolače, štirioglati izdelki pa med štruklje). Predavateljica za področje prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani Marlena Skvarča je opisala potek ocenjevanje, pri katerem so bili pozorni na videz, prerez, teksturo, vonj in aromo potic. Zmagala je rožičeva potica Jožice Žabkar iz Cirja, druga je bila slana potica z raško čebulo Anice Tomažin s Straže, tretja pa potica treh okusov Majde Vizlar z Gmajne.

Cviček in potica gresta težko skupaj

raka-cvickov vecer (29)

Udeleženci dogodka pred cvičkovim hramom

O tem, katero vino se prilega k slovenski potici, pa je spregovoril Veronik. Najbolj primerna so polsladka in sladka vina, glede cvička pa je dejal, da ga je težko kombinirati s potico, razen denimo z ocvirkovo in slano kmečko potico. Nikakor pa ne gresta skupaj orehova potica in cviček, je poudaril.

Prireditve, ki so jo s pesmijo odprli domači vinogradniški pevci, so se udeležili med drugim tudi predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, cvičkova princesa Dragica Ribič, kralj cvička Gregor Štemberger, krški župan mag. Miran Stanko in poslanec v DZ Zvone Lah. Sledila zabava pod velikim šotorom na Raki z ansamblom Naveza.

P. P.
 
« Nazaj na seznam
»