Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Konj je najstarejši traktor na svetu

Objavljeno: Nedelja, 29.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
kocijaz_franc_lajkovic_cresnjice (16)

Franc Lajkovič v družbi svojih konjev

V življenju 76-letnega Franca Lajkoviča s Črešnjic pri Cerkljah ob Krki se je že od nekdaj vse vrtelo okrog konjev. Z njimi je stkal posebno vez, kar se vidi še danes, ko ob pomoči domačih vestno skrbi za osem konjev pasme posavec, kolikor jih ima še trenutno v lasti. V preteklosti je organiziral in sodeloval pri nešteto sprevodih z zapravljivčki ter redno zmagoval na tekmovanju kmečkih dvovpreg na hipodromu Brege.

Noben prijatelj ni bil tako navezan nanj kot konj

kocijaz_franc_lajkovic_cresnjice (30)

Z vnukom Luko ob žrebički Eli

Kot se spominja Franc Lajkovič, ki je bil rojen leta 1944 v izgnanstvu v Nemčiji v kraju Apach (danes spada pod Francijo), je po drugi svetovni vojni njegov oče Martin dobil državnega konja, ki je bil v pomoč pri marsikaterih opravilih in projektih, med drugim tudi pri gradnji letalske steze (piste) v Cerkljah in stadiona Matije Gubca v Krškem. Kasneje je v Zagrebu kupil kobilo (pramo), na katero se je sin Franc še kot otrok zelo navezal, tako da si ni več predstavljal življenja brez konjev. Tako se spominja, da so mu v otroških letih veliko veselja prinašali dnevi, ko je po šoli s konji šel na Gorjance po les in ga dostavljal različnim ljudem. Še kako živ je spomin na prigodo, ki bi se lahko končala tudi tragično. Nekega dne so po strmem pobočju s sankami vlekli deske in Franc je pred konji mahal z bičem, da niso bili prehitri, ti pa so ga pohodili in za trenutek ga ni bilo videti nikjer. A imel je srečo, saj se je še pravočasno prijel za drog med konji in tako ostal nepoškodovan. Ko je v JLA služil vojaški rok, je jahal še enega zadnjih vojaških konjev, ki je bil celo od kapitana. S konjem sta se zelo spoprijateljila in še danes s cmokom v grlu pove, kako je bil konj, za katerega je moral redno skrbeti, neverjetno navezan nanj. »Noben prijatelj ni bil tako navezan name kot tale konj, ki ga ne bom nikoli pozabil.« Še bolj na začetku je imel tudi štiri enoletne žrebičke, ki so doma vlačile namesto pokvarjenega traktorja. »Konj je najstarejši traktor na svetu,« ob tem poudarja. Spominja se, kako so se vedno na smrt prestrašile vojaških letal, ki so letela nizko nad tlemi, se zaradi tega kar ulegle na tla, a mu jih je vedno uspelo pomiriti, saj so bile navajene njegovega glasu. 20 let je imel tudi državnega žrebca, a ga je moral zaradi lastne operacije na hrbtenici prodati.
Franc Lajkovič1

Z zapravljivčkom in konjsko vprego pred leti na brežiškem grajskem dvorišču


Kot furman prevažal zakonce na Markovo nedeljo

Leta 1959 je prvič vozil kot furman na poročnem sprevodu, na Čatežu ob Savi je kot eden od kar 45 furmanov (to pomeni 90 konjev) sodeloval pri poroki nemškega para, s »federvagnom« je sodeloval pri otvoritvi ceste v Gadovi peči, Piroškem vrhu, na Črešnjicah, Gazicah, pri otvoritvi nove kapelice na Hrastju in ob stoletnici kapelice v Račji vasi, peljal dedka Mraza, udeleževal se je sprevodov drugje po občini in Posavju, večkrat so bili njegovi konji tudi del drugih sprevodov, z njimi so npr. prevažali cerkvene zvonove. 15-krat je organiziral – prvič sredi devetdesetih, ko je bil župnik v Cerkljah Tone Gnidovec, s katerim sta bila pobudnika – prevoze zakonskih jubilantov na Markovo nedeljo v Cerkljah ob Krki, ob tem je potekal tudi blagoslov teh živali. Na hipodromu na Bregah je na dirki z dvovpregami zmagal vsaj desetkrat. Na svoji zadnji dirki na Igu pred približno desetimi leti je zasedel drugo mesto. Pogosto se je udeleževal tudi razstav konjskih komatov. Kot pravi, je v vseh teh letih voziti in jahati naučil 30 konjev. Z ženo Nado naslednje leto obeležujeta zlato poroko – ob 30. obletnici zakona je bilo pri njih doma kar 24 zapravljivčkov oz. 48 konjev – in ob tej priložnosti bi njuni sorodniki in znanci spet radi videli, da bi na farno žegnanje v cerkljanski župniji zakonski pari ponovno prišli s kočijami. »Bomo videli, mogoče pa res spet organiziramo,« na to poreče Franc, ki je član Slovenskega združenja rejcev konj pasme posavec, v preteklosti pa je imel slovenske hladnokrvne konje. Včasih je imel doma tudi že 16 konjev, danes jih ima še osem, starih od devet mesecev do 15 let. Tako njega kot še posebej vnuka Luko in Mateja, ki mu vestno pomagata pri skrbi za te plemenite živali, vsak dan razveseljujejo kobila Ekstra z žrebičko Eli, pa Menči, Peli, Senja, Mojca, Ben in Marko. Konji se pasejo na slab hektar velikem pašniku poleg domačije.
Franc Lajkovič4

Na tekmovanju kmečkih dvovpreg na hipodromu Brege


Včasih 50 konjev, danes 50 traktorjev

Franc, ki izhaja iz številne družine, saj je imel kar devet bratov in sester, dva sta žal že med pokojnimi, je bil 30 let zaposlen v Kovinarski v Krškem. Kot omeni, tudi še danes domače grede okopavajo s kobilo. Poleg konjev imajo na kmetiji še krave, prašiče, zajce, kokoši. V preteklosti so obdelovali tudi po 25 hektarjev zemlje, zdaj pa še približno deset, saj so morali tudi zaradi Frančevih zdravstvenih težav obdelovalne površine močno zmanjšati. »Včasih je bilo na Črešnjicah 50 konjev, danes pa je 50 traktorjev,« pristavi ob dejstvu, da je v zadnjih desetletjih konjev čedalje manj po vaseh, saj se jih lahko prešteje tako rekoč na prste ene roke. Prepričan je, da če bi za žrebeta dobili dobro plačilo, bi bilo konjev lahko veliko več, a žal ni tako. »Tri konje rediš eno leto, na koncu pa zanje dobiš mogoče tisočaka. Danes plačaš za žrebe manj kot tri evre za kilogram, pasta proti zajedavcem pa stane 21 evrov, vidite, kaj se je zgodilo. Saj ni čudno, da ljudje konjerejo opuščajo.« Po njegovem je edino še veselje tisto, ki ljubitelja konj drži pokonci, da ne odneha, to opaža tudi pri sebi. Kot nam je na koncu še povedal, si želi, da bi se v prihodnosti konjereja spet bolj uveljavila in da furmanstvo nikoli ne bi bilo pozabljeno.

Rok Retelj, foto: R. R. in osebni arhiv

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

11.11.2020 | Redakcija

File postrvi z bučnimi semeni

07.05.2020 | Redakcija

Lesen hladilnik na led

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito