Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Konstruktivno o položaju mladih v krški občini

Objavljeno: Ponedeljek, 18.09.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_2065

Udeleženci delavnice za snovanje novega Lokalnega progama za mlade

V petek, 15. septembra, je v prostorih Zavoda za mladino in šport Krško potekala delavnica v okviru snovanja novega Lokalnega programa za mlade, ki je temeljila na izmenjavi mnenj o tem, česa si želijo mladi v Mestni občini Krško.

Dogodek so pripravili pri Inštitutu za mladinsko politiko v sodelovanju z ZMŠ Krško in Mestno občino Krško. Cilj delavnice in vseh nadaljnjih srečanj oz. aktivnosti pa je oblikovati »bogato paleto priložnosti, ki bodo mladim omogočile razvoj, učenje, druženje in udejstvovanje v lokalni skupnosti«, so še zapisali v uradnem vabilu.

Lokalni program za mlade v obdobju od leta 2024 do 2028

DSC_2050

Konstruktivno izmenjavo mnenj je usmerjal Tadej Kobal z Inštituta za mladinsko politiko.

Pri Inštitutu za mladinsko politiko verjamejo, »da imajo mladi pomembno vlogo pri oblikovanju svoje lastne prihodnosti,« zato apelirajo nanje, da se pridružijo vsem aktivnostim in srečanjem, ki bodo potekala v okviru snovanja novega Lokalnega programa za mlade, saj le-ta predstavlja »ključni dokument, na osnovi katerega se bodo izvajale številne dejavnosti, namenjene mladim v obdobju od leta 2024 do 2028«. Sicer pa je bilo na delavnici oz. okrogli mizi poudarjeno, da Mestna občina Krško predano zagotavlja »okolje, kjer lahko mladi razvijajo svoje talente, raziskujejo nove interese in prispevajo k skupnosti«. Glavni poudarek srečanja je po besedah organizatorjev odpiranje vrat dialoga in sodelovanja ter oblikovanja prihodnosti, ki bo v korist vsem.

O poslanstvu in konkretni vlogi Inštituta za mladinsko politiko

DSC_2067

Utrinek z dogodka

Kot je za naš medij povedal Tadej Kobal z Inštituta za mladinsko politiko, se v njihovi organizaciji »primarno ukvarjajo z razvojem lokalnih programov za mlade, s čimer želijo preko raznoraznih strategij izboljšati življenje mlade populacije«. Kobal je še razložil, da ima Inštitut sedež v Ajdovščini, delujejo pa po celi Sloveniji.

»Želimo si slišati mlade in predvsem to, kaj si želijo, kaj potrebujejo, česa jim morda manjka v lokalnem okolju, tj. v Krškem z okolico, da bomo lahko vse te poudarke vključili v novi Lokalni program za mlade,« je še izpostavil predstavnik Inštituta za mladinsko politiko.

ZMŠ KK kot vodja in koordinator projekta

Za nekaj besed o samem projektu smo prosili tudi direktorico ZMŠ Krško Manuelo Bojnec: »S tokratnim dogodkom za mlade želimo 'potipati', kje 'smo' in kaj točno si mladi želijo, gre pa tudi za uvodni del procesa priprave Lokalnega programa za mlade za obdobje od leta 2024 do 2028. Aktualni Lokalni program za mlade bo namreč potekel, zato smo pričeli s pripravami na novega. Mestna občina Krško je v ta namen imenovala skupino, mi kot Zavod za mladino in šport pa smo vodje in koordinatorji. Z javnim povabilom smo vzpostavili sodelovanje z Inštitutom za mladinsko politiko, ki bo prevzel pripravo strategije, kar zadeva strokovni del le-te.«
DSC_2077

Mladi prostovoljec Oliver Radosavljević Kovač je aktivno prispeval svoje predloge k izboljšanju položaja mladih v Krškem in okolici.»Na podlagi uvodne delavnice bomo dialog vzpostavili tudi v vseh krajevnih skupnostih in mestnih četrtih, predvideli smo jih osem. Tako bomo resnično poskrbeli, da bomo prišli tako rekoč v vsako vas, s čimer bodo imeli vsi mladi možnost, da se jih sliši in da izrazijo željo, kaj si želijo v nadaljnjih petih letih,« je še razložila Bojnec.

Mladi in njihove želje štejejo

»Priprave na tokratni dogodek in vse nadaljnje aktivnosti v zvezi z njim tečejo že dalj časa oz. večji del leta, junija letos sem se tudi sama pridružila delu na tem projektu, z veseljem pa smo k sodelovanju povabili Inštitut za mladinsko politiko, ker imajo veliko izkušenj na tem področju,« je za naš medij povedala Franja Bučar iz ZMŠ Krško.

»Želimo si, da se v projekt priprave Lokalnega programa za mlade vključi čim več mladih, saj celoten proces poteka v prvi vrsti zaradi njih; da bodo še bolj zadovoljni z življenjem v občini.« Bučar je še poudarila, da je dialog še kako pomemben, saj ga je potrebno vzpostaviti med mladimi in skupnostjo, v kateri živijo. »Današnji dogodek je odlična priložnost za to, da je glas mladih upoštevan, zato bi tudi v bodoče povabila mlade, da se udeležujejo naših aktivnosti in projektov.«

Mnenje mladega prostovoljca Oliverja

Svoje mnenje na delavnici je izrazil tudi Oliver Radosavljević Kovač, ki sicer deluje kot prostovoljec pri ZMŠ Krško: »V Krškem predvsem pogrešam mreženje večjih organizacij, kot so ZMŠ KK, z mladimi. Po mojem mnenju se mladi bolj mrežijo z mladimi kot pa z dejanskimi organizacijami oziroma enotami občine, ki ponujajo nekaj za mlade.«

A vendar Oliver ostaja optimističen: »Sem pa zelo zadovoljen s tem, da se v Krškem dela na različnih programih za izobraževanje mladih, odpirajo se tudi delovna mesta, okolje pa je zelo varno in mladi se lahko znajdejo.«

Pestra izmenjava predlogov in mnenj

Na delavnici je bila poleg številnih drugih članov ZMŠ KK prisotna tudi predsednica Kluba posavskih študentov Eva Molek Kraševec, ki je ravno tako prispevala spodbudne predloge v okviru temeljnih priprav na snovanje novega Lokalnega programa za mlade za obdobje od 2024 do 2028.

Na delavnici so sodelovali še predstavniki ZMŠ KK Šejna Malanović, Hrvoje Petković, Andraž Dostal in Nenad Čekrlić, ki so podrobneje izpostavili problematiko mladih v Krškem in okolici (več občinskih kadrovskih štipendij, več stanovanj za mlade in mlade družine, brezplačni prostori za mladinske organizacije, poenostavljanje birokracije ipd.).

Zbrani so se dotaknili več področij: izobraževanja, zaposlovanja, bivanjskih razmer mladih, zdravja in dobrega počutja, okolja in trajnosti, pomena mladinskega sektorja ter nenazadnje kulture, ustvarjalnosti, dediščine in informiranja mladih ter pomena mentalnega zdravja mladih v današnjem svetu tako na globalni kot tudi – in predvsem – na lokalni ravni.

A. K.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

19.05.2020 | Oglas

Igrače

17.06.2019 | Redakcija

Replika kapele Božjega groba