Časopis za pokrajino Posavje
27.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Koronarni klub Brežice: rehabilitacija za vse življenje

Objavljeno: Sreda, 22.09.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Alojz Brajkovič, Koronarni klub Brežice (2)

Alojz Brajkovič (foto: R. R.)

Med nevladnimi organizacijami iz brežiške občine je tudi Koronarni klub Brežice, ki vključuje ljudi s težavami srčno-žilnega sistema. Ustanovljen je bil leta 2006 in je edino društvo v Posavju, ki nadaljuje rehabilitacijo srčnih bolnikov, začeto v toplicah. Deseto leto ga vodi Alojz Brajkovič.

Edino tovrstno društvo v Posavju, ki nadaljuje rehabilitacijo srčnih bolnikov po tem, ko se vrnejo iz toplic

Vaje z trakom

Vaje s trakom

Kot razlaga Brajkovič, ki je pred leti tudi sam doživel srčni infarkt, so v Koronarni klub Brežice včlanjeni tako koronarni bolniki, njihovi svojci kot tudi druge osebe s težavami srčno-žilnega sistema. Od prvotnih 42 članov ob ustanovitvi pred 15 leti jih ima danes več kot 320. Koronarni klub združuje bolnike s stabilno angino pektoris, po srčnem infarktu, s srčnim popuščanjem, po premostitveni operaciji, širitvi koronarnih arterij z vstavljenimi umetnimi zaklopkami ali srčnim spodbujevalnikom ter s prisotnimi dejavniki tveganja (krvni tlak, diabetes, holesterol itd.). »Smo edino tovrstno društvo v Posavski regiji, ki nadaljuje rehabilitacijo srčnih bolnikov po tem, ko se vrnejo iz toplic, in z njo omogoča krepitev telesne kondicije, psihične stabilnosti, izboljšanje zdravstvenega stanja, in kar je zelo pomembno, omogoča navezovanje stikov in druženje bolnikov s podobnimi težavami,« pojasnjuje Brajkovič in še podrobneje opiše osnovni namen delovanja društva: »Izvajanje vseživljenjske rehabilitacije, ki jo sestavljajo rehabilitacijska vadba v telovadnici, na prostem in v vodi, pohodi, strokovna predavanja predvsem o srčno-žilnih boleznih in preprečevanju napredovanja bolezni, delavnice zdrave prehrane, tečaji prve pomoči z defibrilatorjem, izredno pomemben del pa je druženje članov in njihovih svojcev, kajti zavedati se je treba, da se zaradi bolezni zmanjšajo fizične zmožnosti in se je treba vključiti v okolje, ki bolnika razume in mu lahko svetuje.« Kot še dodaja, so organizirani v sedmih vadbenih skupinah, ki delujejo v Posavju. Že od vsega začetka vadijo v Brežicah, kasneje so se vadbe postopoma začele še v Krškem, Dobovi, Senovem, Bistrici ob Sotli, Kostanjevici na Krki in Velikem Podlogu. Po Brajkovičevih besedah tedensko izvajajo 14 ur rehabilitacijske vadbe, v vseh skupinah pospešujejo vsakodnevno živahno hojo in druge oblike fizičnih aktivnosti. Predvsem z vadbo zunaj krepijo fizično moč, mišično strukturo in skušajo zmanjšati jemanje zdravil, pozitivno vpliva seveda tudi na psihično stanje človeka. Vadba poteka pod strokovnim vodstvom diplomiranih medicinskih sester in fizioterapevtk. Letno organizirajo vsaj deset zdravstvenih predavanj zdravnikov za prebivalstvo, izvajajo številne oblike druženja članov, svojcev in občanov. Strokovna predavanja – vsa so brezplačna – potekajo tudi na lokacijah vadbenih skupin, s čimer so dostopnejši širši javnosti.

Do potencialnih novih članov preko referenčnih ambulant

V času epidemije so morali prilagoditi svoje programe izvajanja vseživljenjske vadbe, njihovi prostovoljci so s člani neprestano ohranjali stike bodisi s telefonskimi pogovori bodisi po elektronski pošti, spremljali njihovo počutje ter po potrebi svetovali in pomagali. V tem letu so kljub vnovičnim omejitvam druženja in izvajanja programov uspeli izpeljati vsaj nekaj predavanj tudi v živo, vadbo so izvajali večinoma samo na prostem, za vse člane kluba so izdali osem zloženk s koristnimi napotki, obnovili spletno stran kluba, posodobili kontaktne podatke o članih itd. V prihodnosti si želijo pridobiti tudi nove člane v mlajši starostni skupini okrog 50 let. »Kljub dejstvu, da se število oseb s koronarnimi obolenji povečuje, vseeno ugotavljamo, da se mlajši ne vključujejo v naš klub. Zato bomo preko referenčnih ambulant poskusili stopiti v stik s potencialnimi kandidati ter jim predstaviti naše programe in aktivnosti,« še pove Brajkovič in omeni, da so njihovi člani večinoma tudi že vsi cepljeni proti covidu-19.

R. Retelj, foto: arhiv Koronarnega kluba Brežice

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki