Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Koronavirus je okrnil tudi »poročno sezono«

Objavljeno: Torek, 16.06.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
_DSC6853

Poročni trendi se z leti spreminjajo.

Maj kot 'mesec ljubezni' si mladoporočenci najpogosteje izberejo kot čas, v katerem eden drugemu izrečejo 'večne zaobljube'. Letos je bilo, zaradi vsem znanih razlogov, malo drugače oz. je bilo maja sklenjenih precej manj zakonskih zvez kot običajno, čeprav je bilo z delno sprostitvijo ukrepov to od 28. aprila dalje možno storiti. Preverili smo še, kakšen je trend na tem področju v naših krajih.

Potem ko se zaradi ukrepov za preprečevanje širitve koronavirusa zakonske in partnerske zveze v času od 15. marca do 28. aprila niso sklepale, je od takrat dalje to spet sproščeno, a seveda pod določenimi pogoji oz. z omejitvami. Ker so mnogi pari zaradi epidemije in nejasne situacije glede ukrepov svoje načrte za poroko prestavili na kasnejši čas, je bilo porok doslej dokaj malo: na Upravni enoti Brežice je bilo sklenjenih osem zakonskih zvez, na Upravni enoti Krško šest (po tri na sedežu UE in v Dvorani v parku) in na Upravni enoti Sevnica dve zakonski zvezi (obe samo pred matičarjem).
DSC_1615

 
Sicer pa statistika kaže, da število sklenjenih zakonskih zvez v minulih petih letih ostaja približno na enaki ravni oz. bi težko rekli, da bodisi upada bodisi narašča. Na območju sevniške UE se je število gibalo približno med 90 in 100 letno (največ jih je bilo leta 2018 – 103), na območju UE Krško je razpon malo večji (od 104 leta 2016 do 128 leta 2018, pri čemer rahlo raste število porok v krški in pada število porok v kostanjeviški občini), na območju brežiške UE pa okoli številke 70 letno (največ leta 2016 – 77). Kar se tiče sklenitve partnerskih zvez (življenjske skupnosti dveh žensk ali dveh moških), je bila leta 2017 ena sklenjena na Upravni enoti Brežice, medtem ko jih na UE Krško in Sevnica še niso sklenili.
 
Novosti v Družinskem zakoniku

Glede posebnosti, povezanih s sklepanjem zakonskih zvez, je treba povedati, da se je s 1. 1. 2018 pričel v delu, ki se nanaša na sklepanje zakonskih zvez, uporabljati zadnji Družinski zakonik, ki je med drugim prinesel možnost sklenitve zakonske zveze brez poročnih prič, sklenitev zakonske zveze samo pred matičarjem, brez prisotnosti načelnika upravne enote oz. brez prisotnosti pooblaščenca načelnika za sklepanje zakonskih zvez oz. prisotnosti župana, ki je z Družinskim zakonikom tudi pridobil neposredno pooblastilo za sklepanje zakonskih zvez (in ni več pooblaščenec načelnika upravne enote) in še nekatere druge novosti. Na upravnih enotah opažajo zlasti povečan interes bodočih zakoncev, tudi iz tujine, za možnost sklenitve zakonske zveze brez poročnih prič in samo pred matičarjem upravne enote, zlasti ob sredah v uradnih prostorih upravnih enot. Poleg tega še vedno zaznavajo interes za sklenitev zakonske zveze zunaj uradnega prostora (npr. obred v parku, na vrtu gostinskih objektov ipd.) oz. zunaj uradnega časa (npr. obred na petek), na podlagi predhodno izdane odločbe upravne enote. Lokacijo sklenitve zakonske zveze zunaj uradnega prostora lahko bodoča zakonca poljubno izbirata. Na območju UE Krško je bila velika večina porok izven uradnih prostorov v minulih dveh letih sklenjenih na dveh lokacijah oz. gostiščih Tri lučke na Sremiču in Gostilni pri Dularju v Kostanjku. Najpogostejše lokacije za sklepanje zakonskih zvez zunaj uradnih prostorov v sevniški občini so Vinski dvor Malkovec, grajski park Sevnica, Gostišče Vrh Dolinšek, Gostilna Janc Studenec, Krakovo Mastnak, Lisca ..., v brežiški občini pa posestvo Istenič v Stari vasi – Bizeljsko, Kmečki hram Hervol v Bukošku, Podeželska vila Les na Žlegarjevem bregu, Izletniška kmetija Črpič – Svetnik v Gaju, pa tudi zasebne lokacije.
 
Zaradi novosti, ki jih je z letom 2018 prinesel že omenjeni Družinski zakonik, je v minulih dveh letih upadel interes za ponovitev slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze (denimo srebrna ali zlata poroka), čemur pa zagotovo botruje dokaj visok strošek, ki znaša kar 170 evrov.
 
Peter Pavlovič, foto: Gregor Molan, Foto Molan

Članek je bil objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam