Časopis za pokrajino Posavje
8.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kosci so kosili, grabljice so grabile

Objavljeno: Nedelja, 19.07.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Kosnja na Lisci 2020 (37)

Strmo pobočje pod vrhom Lisce se kosi samo enkrat na leto.

Včerajšnje oblačno julijsko sobotno popoldne je privabilo na Lisco, priljubljeno posavsko pohodniško in izletniško točko, lepo število koscev in grabljic.

Kosnja na Lisci 2020 (119)

Za kosci so travo grabile pridne grabljice.

Letošnja ročna košnja na pobočju pod vrhom Lisce zaradi aktualnih razmer ni potekala kot družabna prireditev, a kljub temu se je dogodka udeležilo lepo število obiskovalk in obiskovalcev. Le-ti so opazovali potek ročne košnje in grabljenje trave na tradicionalen način, ki počasi izginja, saj je mnogo hribovitih območij vse bolj zaraščenih ali pa se na njih pase govedo.

Pri kmečkem opravilu se je članicam in članom KŠTD Blaž Jurko z Razborja pod Lisco pridružila še skupina koscev in grabljic iz zaselka Ledina nad Sevnico, prijatelji iz kulturnega društva Miklavž iz Šmiklavža nad Rimskimi Toplicami, ki že vrsto let ohranjajo ljudske šege in navade ter delovna opravila na kmetiji, ter prostovoljke in prostovoljci, ki so prišli pomagat in med njimi je bilo lepo število mladih.

Kosnja na Lisci 2020 (202)

Malica med prvim in drugim delom košnje se je prilegla.

Ob žvižgu nabrušenih kos in šelestenju trave se je zaslišala tudi ljudska pesem. Le-ta je obudila spomin na stare čase, ko so se ljudje družili ob skupnih kmečkih opravilih. Tako kot vsa leta doslej je gospodar Milan Volavšek poskrbel za hrano in pijačo, ki se je prilegla, kot se je otrokom igra v kopicah nagrabljene trave.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce