Časopis za pokrajino Posavje
13.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kosili otavo, kot so to delali včasih

Objavljeno: Torek, 06.08.2019    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Veliki Trn-kosnja otave (6)
Na sončno nedeljsko popoldne so se zbrali člani Društva za ohranitev podeželja in krajani Velikega Trna na Češnjevarjevi domačiji na Lomnem, kjer se je kar nekaj pogumnih preizkusilo v ročni košnji trave.

Med kosci so bili tako moški kot ženske in tudi nekateri otroci so zavihteli svoje mini kose. Ker je že avgust, je bila to druga košnja trave, imenovana otava, ki pa je po navadi bolj zahtevna, saj je trava bolj gosta in vmes raste tudi kak trdovraten plevel, kot na primer ojstrica. Spretne grabljice so nato travo razmetale, da se bo hitreje posušila.
Veliki Trn-kosnja otave (18)


Gospodarica ter mladi in stari gospodar so bili zadovoljni, ker je bilo delo opravljeno, ter vse prisotne dobrodušno sprejeli pod njihov kozolec, kjer so s pomočjo članic Društva za ohranitev podeželja Veliki Trn vse kosce, grabljice in ostale postregli z gobovo juho in ajdovimi žganci, kot je bilo to včasih v navadi. Zazvenela je tudi harmonika, točila se je žlahtna kapljica in dišalo je po ocvirkovi potici in domačem štrudlju, zato se nikomur ni mudilo domov in je bilo vzdušje zelo prijetno.

Še enkrat hvala domačiji Češnjevar za sodelovanje in gostoljubje.
                                                                                       
M. P.
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

01.08.2020 | PANORAMA

Krompir naš vsakdanji

02.08.2020 | PANORAMA

Ali ste vedeli ...

31.07.2020 | PANORAMA

Jabolka za sprehajalce