Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

»Kosmati gozdar, drvar in vodar« na delu tudi pri ŠRC Grič

Objavljeno: Petek, 21.01.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
src_gric_bober (7)

Bober na delu - ena vrba je že padla, druga pa še bo v kratkem.

Na začetku leta smo objavili prispevek o vedno večji prisotnosti bobra v našem okolju, o čemer smo dobili potrditev tudi ob današnjem ogledu njegovih sledi v bližini ŠRC Grič na Velikih Malencah, ki je v zadnjih letih najbolj znan po v poletnih mesecih zelo živahnem Beach baru Tochka in prostoru za piknike. 

Bober, lahko mu rečemo tudi »kosmati gozdar, drvar in vodar« ali pa »inženir vodnega prostora«, saj s svojo vsestransko aktivnostjo, ki vključuje podiranje dreves, obgrizovanje obrežne zarasti, kopanje brlogov in stečin v bregove ter gradnjo jezov na manjših pritokih, aktivno spreminja značaj rečnih ekosistemov, je v zadnjih mesecih na delu tudi v pasu med Krško vasjo in Velikimi Malencami oz. ŠRC Grič, saj so, kot izpostavi Andrej Oštrbenk, v zadnjih dveh, treh mesecih opazili kar nekaj podrtih rečnih vrb in obgriženih debel na tem območju.
src_gric_bober (12)

Andrej Oštrbenk kaže na občudovanja vredno bobrovo dejavnost.

Dodaja, da so že pred petimi, šestimi leti med vožnjo s kajaki po Krki malo nižje od Kostanjevice opazili bobrove sledi, kar je pomenilo, da se je spet vrnil v te konce. »V zadnjem času se bober spušča vse nižje in nižje, kot vidite, je zdaj le še kilometer od izliva Krke v Savo pri Čatežu. Konkretno tukaj pri ŠRC Grič njegovo dejavnost opazujemo nekje od lanskega oktobra naprej,« pravi Oštrbenk, ki je tega glodalca tudi že videl v živo, a ne med delom na rečnih brežinah, ampak med plavanjem v Krki. »Pižmovko smo že večkrat videli, bobra pa do takrat še ne. Je veliko večji in očitno mora imeti res zelo močne zobe, da lahko naredi take 'kreacije',« še pove in doda, da ima vrbino deblo tudi 80 cm premera, tako da bi imeli še z žago veliko dela. Če bi želeli bobra videti na delu, bi ga po sogovornikovih besedah morali čakati ali zjutraj ali zvečer, čez dan namreč plava in se prestavlja. Omenja še, da je Krka postala zanimiva predvsem po dveh živalih - poleg bobra je tukaj tudi veliko ptičev vodomcev, ki je eden najbolj zanimivih ptičev in ga prihajajo opazovat tudi iz drugih držav. 

src_gric_tochka (2)

Že čez nekaj mesecev bo Beach bar Tochka spet zaživel na polno.

Oštrbenk še navaja, da bodo verjetno morali kar sami poskrbeti in odstraniti od bobra podrta drevesa ob Krki, da bo sproščena pot za veslanje v toplejših mesecih, kajti v preteklosti je bila za to zadolžena vodna skupnost, ki je danes več ni, zdaj pa je za čiščenje vodnih brežin pristojno Ministrstvo za okolje in prostor, ki pa po njegovem ne naredi nič. »Rešitev se obeta z izgradnjo HE Mokrice, ko bodo počistili vse rečne obale, kar je tudi del tega projekta in so to dolžni narediti, zato upam, da bo Občina Brežice vztrajala pri tem, da se izpolnijo vse obveznosti, tako kot so zapisane,« je še dejal.

Parcelo ob Krki, kjer je lociran ŠRC Grič, ima sicer v lasti Oštrbenkov sin Mitja, ki jo je dal v najem, da so lahko uredili bar Tochka in prostore za piknike. Kot še izpostavlja, se že zelo veselijo kolesarske steze ob Krki, saj bo s tem urejena tudi okolica in bodo prišli na svoj račun tudi turisti, ki bodo imeli potem varno pot za kolesarjenje na zdaj še zelo ozkem in zaradi tega nevarnem delu od starega železnega mostu oz. »pod Gričem«.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»