Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Križev pot v župniji Radeče

Objavljeno: Sreda, 15.03.2023    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
IMG_9121
Tudi letos smo se v župniji Radeče v postnem času pričeli zbirati ob molitvi križevega pota. Prvo postno nedeljo smo pripravili križev pot v župnijski cerkvi člani župnijskega sveta.  Na ostale postne nedelje pa smo se farani ob 15. uri zbrali v eni od podružničnih  cerkva.

Prav tako vsak petek ob postu molimo križev pot pred večerno sveto mašo, ob obredih velikega petka pa ob 15. uri, ko je Kristus umrl na križu.  Posamezne skupine, ki delujejo v naši župniji, so pripravile različne vsebine križevega pota. Seveda je rdeča nit ob tem vedno predvsem Jezusovo trpljenje, ki ga je prestajal za nas in  za naše grehe. Ob vsaki od štirinajstih postaj lahko občutimo Jezusovo ljubezen do nas, če se le vživimo v dogajanje. Hkrati se lahko spomnimo mnogih svojih slabosti in grehov, ki jih pred Veliko nočjo ob zakramentu sv. spovedi položimo pred Gospoda.
IMG_9090


Križevi poti na podružnicah imajo še eno dobro stran. So ljudje, ki kljub temu, da so v župniji že dolgo, ali celo vse življenje, niso bili še nikoli na posamezni podružnici. Tako spoznavajo svojo župnijo. Tudi druženje, sploh v času, ki je za nami, je za marsikoga prijetno,  kljub postnemu času, ki nas spominja na Jezusov križ in tudi na mnoge naše križe.   
 
Zapisala: Regina Pinosa
Foto: Mateja Kovač, Danica in Miran Prnaver (fotografije so iz Radeč, Vrhovega in Močilna)
 
« Nazaj na seznam