Časopis za pokrajino Posavje
19.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krizni center - že 15 let varno zatočišče mladih

Objavljeno: Sreda, 18.11.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Krško-krizni center za otroke in mladostnike

Tina Ferenčak, vodja KCM, ki deluje kot enota CSD Posavje

Krizni center za otroke in mladostnike (KCM) je bil v Krškem kot enota Centra za socialno delo Krško (danes Posavje) ustanovljen pred 15 leti kot odgovor na vse pogosteje izkazane potrebe otrok po njihovi fizični in psihični zaščiti ter po potrebi njihove takojšnje izločitve iz okolja, v katerem bivajo. Po petih le-tih delovanja na drugi lokaciji zadnje desetletje domuje na naslovu Ulica mladinskih delovnih brigad 14 v Leskovcu pri Krškem.


Tudi z namenom, da bi poleg že navedenega tedaj dekriminalizirali pogoste pobege otrok iz bivalnega okolja, je prvi KCM začel v Sloveniji delovati leta 1995, danes pa jih deluje skupno  deset. Razen grosupeljskega centra, ki je namenjen zaščiti otrok do 6. leta starosti, so vsi preostali namenjeni otrokom in mladostnikom med 6. in 18. letom starosti, izjemoma tudi do 21. leta, v kolikor se še šolajo. Tudi krški, namenjen otrokom in mladostnikov z območja Posavja in Dolenjske. Po besedah vodje KCM Tine Ferenčak se je vse od ustanovitve dalje center izkazal za nepogrešljivo zatočišče mladih, saj je bilo v njem nastanjenih že okoli 700 otrok ali mladostnikov, ki so pomoč v njem poiskali bodisi sami bodisi so bili v njem nastanjeni na podlagi sklepa sodišča o začasnem umiku otroka iz družine in njegovi začasni namestitvi v KCM. Do sedaj je bilo pod streho KCM evidentiranih skupno že okoli 14.200 nočitev in bivalnih dni.

Namestitve praviloma do 21 let

Pri tem, pojasni Ferenčkova, gre najpogosteje za zaščito otrok in mladostnikov v primeru nevzdržnih družinskih razmer: »Ko gre za različne oblike nasilja v družini, različne zlorabe, alkoholizem, trpinčenje, zavračanje s strani staršev, pri težavah v šolah, pri odraščanju in osebne stiske. Seveda ne le, da otroci dobijo varno streho nad glavo, prostor in zaščito, vsakemu posamezniku ob tem takoj zagotovimo tako prvo socialno pomoč kot ostalo strokovno pomoč, tudi v sodelovanju z ostalimi službami, ustanovami in organi (šola, policija, CSD, osebni zdravnik idr.) pri razreševanju težav ter pripravi in vzpostavljanju pogojev za njihovo vrnitev v matično družino ali nastanitev v čisto novo okolje.« Namestitve v KCM v krški enoti lahko naenkrat biva največ osem otrok in mla-dostnikov – kakor tudi ostalih enotah po državi so kratkotrajne, to je praviloma do 21 dni, namestitev pa se podaljša v primeru, ko je situacijo, v kateri so se znašli otroci, nemogoče razrešiti v treh tednih oz. dokler sodišče ne sprejme odločitve o otrokovem bivanju. Za vsakega otroka, ki ob sprejemu podpiše dogovor o bivanju, izdelajo glede na naravo njegove stiske individualen načrt. Otroci in mladostniki v času bivanja v KCM tudi obiskujejo pouk bodisi v osnovni bodisi srednji šoli, so vključeni v obšolske dejavnosti, hkrati pa pet zaposlenih v krškem KCM z njimi aktivno preživlja prosti čas, kakor sta nam v telefonskem pogovoru prostovoljno povedali 14 in 16 let stari dekleti, ki sta že pred časom zaključili bivanje v centru.

V sebi nosijo veliko breme in občutek krivde

Nastanitvi mlajše, doma iz novomeške občine, je, kot nam je zaupala, botrovalo spolno nasilje, ki ga je bila s strani člana družine deležna zadnji dve leti, ko se je začela vidno razvijati iz dekletca v žensko: »V krizni center sta me pripeljali socialni delavki. Izpolnjevanje papirjev ob sprejemu me je sicer izčrpalo, a sem se v krškem centru hitro udomačila, saj sem se počutila prijetno in varno. Obiskovala me je tudi mama, ki se je, ko je izvedela za situacijo, na srečo takoj zavzela zame. V tem času sem normalno obiskovala osnovno šolo, pri čemer sem svojo situacijo zaupala res le najbližjim prijateljem. Popoldanske in večerne ure v centru so bile zelo prijetne. Veliko smo se pogovarjali, pomagala sem tudi pri kuhanju in peki, nadvse prijetni so bili sprehodi, meni toliko bolj zanimivi, ker tega okolja nisem poznala.« Dve leti starejše dekle, doma iz območja občine Krško, je bilo zaradi razreševanja težav v družinskem okolju primorano daljše obdobje bivati v KCM, kamor je bilo sprejeto zaradi neprestanega fizičnega nasilja nad njo. Tepežev je bila deležna, kot nam je povedala, pravzaprav že od malih nog, udarci s strani enega starša, od katerega se je zaradi tega čustveno oddaljila, so bili stalnica. Tako kot prva sogovornica je tudi to dekle v času bivanja v KCM obiskovalo pouk v eni izmed srednjih šol v regiji in se v prostem času zamotilo z izpolnjevanjem šolskih obveznostmi in druženjem z mladimi, ki so se znašli z njo pod isto streho, ter zaposlenimi, ki so se trudili, da bi jo razvedrili tudi tedaj, ko je pogrešala družbo, »saj sem bila v centru neprimerno dlje od ostalih, ki so prihajali in odhajali, večkrat sem bila tudi edina«. Zbliževanje s staršem v navedenem primeru, na žalost, ni obrodilo sadov in dekle trenutno biva v drugem okolju, a je samozavestnejše, saj se je preko pomoči in pogovorov z zaposlenimi v centru razbremenilo velikega bremena, ki ga je dolga leta nosilo zgolj na svojih plečih in občutka krivde, da je za vse, kar se dogaja, krivo samo.

Bojana Mavsar

(Članek je bil objavljen v zadnje izdani številki časopisa Posavski obzornik)

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte