Časopis za pokrajino Posavje
14.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krompir naš vsakdanji

Objavljeno: Sobota, 01.08.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Krompir

Za boljšo rast je treba krompir okopati in rastline osipati (narediti grebene), ko zrastejo od 15 do 20 cm visoko.

Zgodba o krompirju, ki je pomemben del kulinarične ponudbe, se je začela v 17. stoletju. Takrat se je krompir iz Južne Amerike razširil v večino evropskih dežel, a je bil nekaj časa samo lepa okrasna rastlina. Ko so odkrili, da je gomolj rastline užiten, pa se je začela prava kulinarična revolucija, ki je mnoge rešila pred lakoto.

Članice Aktiva kmečkih žena Tržišče so v letošnji pomladi posadile na njivi, ki nekaj časa ni služila svojemu namenu, 12 kg krompirja. Konec julija so izkopale osem velikih gajbic zdravega in debelega krompirja, kar jih je izjemno razveselilo, zato so se odločile, da bodo prihodnje leto na njivi posadile tudi ostale vrtnine – čebulo, česen, kolerabo, repo, peteršilj, korenček …

»Vse, kar bomo v bodoče pridelale na njivi, bomo članice uporabile za pogostitve na prireditvah v naši krajevni skupnosti,« pojasni predsednica aktiva Fani Borštner in doda, da bo AKŽ v prihodnjem letu obeležil tri desetletja delovanja in takrat bo potekalo tudi odprtje obnovljenih kletnih prostorov z novo kuhinjo v stavbi, kjer ima svoje prostore tudi krajevna skupnost.

S. R., foto: S. Markovič
« Nazaj na seznam