Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krški dijaki ponovno v vrhu 'mladih genialcev'

Objavljeno: Torek, 28.02.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
kviz mladi genialci- srednje sole 2023 (71)

Najboljše tri ekipe z dr. Dejanom Paravanom in Gorazdom Pfeiferjem

V krškem Kulturnem domu je danes potekal kviz Mladi genialci, ki sta ga pred desetimi leti z namenom krepitve energetske pismenosti in navdušenja za tehniško znanje zasnovali družbi GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško kot edino tekmovanje na področju energetike za srednješolske programe. Skozi deset let prirejanja kviza se je do sedaj z znanjem opremilo že več kot 2000 osnovnošolcev in dijakov srednjih šol tehniških usmeritev iz Slovenije, na letošnjem jubilejnem kvizu pa se je v znanju pomerilo 21 srednješolskih ekip s skupno 65 tekmovalci.

kviz mladi genialci- srednje sole 2023 (64)

Tretjeuvrščeni krški elektrotehniki Erik, Gašper in Aljaž z mentorjem Robertom Rožmanom

Na kvizu so sodelovale tudi tri ekipe Šolskega centra Krško-Sevnica, smeri Strojni tehnik, Tehniška gimnazija in Elektrotehnik. Vsem trem se je uspelo uvrstiti v polfinale kviza, v katerem je sodelovalo od 21 sodelujočih ekip še 15 srednjih šol, v finalni del kviza, v katerega se je uvrstilo pet najboljših ekip, pa se je uvrstila ekipa krških elektrotehnikov, ki so jo sestavljali dijaki Erik Vladimir, Gašper in Aljaž. Medtem ko je prvo mesto osvojila ekipa Tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto, so si v finalu krški dijaki z enakim številom osvojenih točk delili drugo mesto z ekipo z Elektrotehniške in računalniške strokovne šole iz Ljubljane, po dodatnem vprašanju pa so Ljubljančani s hitrejšim pritiskom na stikalo za odgovor prehiteli krško ekipo, ki je tako osvojila končno tretje mesto.

kviz mladi genialci- srednje sole 2023 (87)

Na tekmovanju se je pomerilo 21 ekip iz slovenskih srednjih šol s skupno 65 tekmovalci.

Kot so v izjavi za naš medij povedali krški mladi genialci, jim je resda zmanjkal kanček sreče, kljub temu pa da so z osvojenim tretjim mestom izredno zadovoljni, in se ob tej priložnosti zahvalili svojemu mentorju Robertu Rožmanu, učitelju strokovno teoretičnih predmetov elektrotehnike na šoli, s katerim so od sredine meseca novembra lani dalje dvakrat tedensko izpopolnjevali svoje znanje. Rožman je dejal, da mu je 3. mesto po 1. mestu v šolskem letu 2019/2020 še vedno v izredno zadovoljstvo, »saj dokazujemo, da smo po znanju iz energetike vselej v vrhu med slovenskimi srednjimi šolami«.

kviz mladi genialci- srednje sole 2023 (18)

Nad tekmovanjem je bdela strokovna komisija.

Trem najboljšim ekipam sta pokale in knjižne nagrade podelila generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan in predstavnik NEK Gorazd Pfeifer. Kviz je moderirala Klara Eva Kukovičič, med odmori pa so tekmovanje popestrili plesalci Plesnega kluba Lukec Krško ter akustični duet Sara Praznik in Primož Lisec iz Sevnice.

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»