Časopis za pokrajino Posavje
30.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krški elektrotehniki zmagovalci tekmovanja Mladi genialci

Objavljeno: Torek, 04.02.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
8. tekmovanje Mladi genialci (51)

Zmagovalna ekipa (z leve) Andraž Brečko, Robert Rožman (mentor), Andrej Kvartuh in Tino Bajc s Stanislavom Rožmanom in Martinom Novšakom

V današnjem dnevu se je osmo leto zapored v organizaciji družb GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško v Krškem zvrstilo tekmovanje Mladi genialci, od tega četrto leto za srednješolce, saj tekmovanje izmenično poteka za učence osnovnih in srednjih šol. V veliko zadovoljstvo domačinov je 1. mesto ostalo doma, saj si je zmago v finalnem delu tekmovanja, v katerem je sodelovalo pet ekip, priborila tričlanska ekipa programa elektrotehnik Srednje poklicne in strokovne šole Šolskega centra Krško-Sevnica.

Zmagovalno ekipo so sestavljali Andraž Brečko, Andrej Kvartuh in Tino Bajc, vsi dijaki 4. letnika, na tekmovanje pa jih je pripravljal mentor Robert Rožman. 2. mesto je osvojila ekipa Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana – smer elektrotehnik, 3. mesto pa ekipa Tehniškega šolskega centra Maribor – program strojni tehnik, ki je po izenačenju točk s pravilnim odgovorom na dodatno vprašanje premagala ekipo programa strojni tehnik s Srednje poklicne in strokovne šole na ŠC Krško-Sevnica, ki je tako osvojila 4. mesto, 5. mesto pa je osvojila ekipa Srednje šole za strojništvo Šolskega centra Škofja Loka.

8. tekmovanje Mladi genialci (55)

Tri najboljše ekipe na 8. tekmovanju Mladi genialci

Sicer se je tekmovanja skupaj udeležilo 24 ekip iz srednjih šol tehniških usmeritev z območja celotne Slovenije. Ti so se z mentorji pripravljali po posebej v ta namen pripravljenem strokovnem gradivu, organizatorja pa sta že pred tekmovanjem v mesecu oktobru pripravila srečanje z mentorji v Informacijskem centru družbe GEN energija, v kateri so v novembru za tekmovalce pripravili tudi celodnevno izobraževanje, nakar se je v decembru zvrstilo šolsko spletno tekmovanje in v današnjem dopoldnevu prvi finalni krog na Šolskem centru Krško-Sevnica ter drugi finalni krog v krškem hramu kulture, v katerega se je uvrstilo 15 ekip. Tekmovanje teh je potekalo v obliki kviza s pomočjo tablic, najboljših pet tričlanskih ekip, ki so se uvrstile v finale, pa je odgovarjalo na vprašanja po sistemu hitri prsti. Strokovno žirijo so sestavljali dr. Luka Štrubelj kot predsednik ter Matjaž Žvar, Urška Novosel in Vesna Slapar Gorišek.

V uvodu sta zbrane pozdravila in nagovorila tudi generalni direktor GEN energije Martin Novšak ter predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stanislav Rožman. Novšak je tekmovalcem zaželel, da bi jim tehniško znanje služilo pri nadaljnjem študiju in da bi skozi celo življenje tega še nadgrajevali, »ker na znanju temelji naš standard, naša bodočnost«. Zahvalil se je tudi vsem, ki spodbujajo mlade k raziskovanju na področju tehnike in naravoslovja. Rožman pa je med drugim dejal, da so vprašanja v povezavi z energijo in energetiko danes aktualna na različnih ravneh družbe in se jih lotevajo vsi iz različnih razlogov, predvsem pa z vidika velike skrbi za okolje danes in čez nekaj desetletij, kako zagotoviti zanesljivo oskrbo, energetsko učinkovitost in kontinuiteto oskrbe z električno energijo ter ostalimi energenti, »da bi naše življenje teklo tako, kot si ga želimo in predstavljamo«. Sicer družbi GEN energija in Nuklearna elektrarna Krško navedeno tekmovanje organizirata z namenom poglabljanja znanja iz energetike, primerjave znanja med dijaki in šolami, popularizacije energetike, spodbujanja k raziskovalnemu delu ipd.

Finalni del je moderirala Klara Eva Kukovičič, s tremi odpetimi pesmimi pa je tekmovanje popestrila 18-letna obetajoča pevka iz Radeč Gaja Prestor.

B. M.
« Nazaj na seznam