Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krški likovniki na ekskurziji v Halozah

Objavljeno: Sreda, 14.10.2020    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
fm3
Skupina likovnikov Društva likovnikov Krško OKO je minuli petek izkoristila še zadnje, res tople jesenske dni in se odpravila na likovno ekskurzijo na obrobje Haloz.

Najprej smo obiskali in si s strokovnim vodstvom ogledali dvorec Štatenberg. Na vzpetini, leta 1695 pozidan, obdan z drevesi, stoji danes najbolje ohranjeni baročni dvorec s freskami in najlepšimi štukaturami v pritličju in prvem nadstropju. Krasi ga staro pohištvo in baročna oprema. Znan je kot odličen ambient za poroke, koncerte in druge prireditve. V njegovi galeriji smo si ogledali tudi dve slikarski razstavi.
fm12

Nadaljevali smo z ogledom Makol, ki jih lepšajo postavljene skulpture udeležencev mednarodnega festivala kiparjev Forma viva Makole. Ta je letos obeležil že 18. izvedbo in zadnja leta so nanj povabili tudi slikarje. Gostili so že udeležence iz različnih držav sveta. Njihova dela, izklesana v kamnu in lesu ter izdelana z raznimi tehnikami v kovini, so na ogled ob tako imenovani kulturni poti Forma viva Makole. Ta se začne pri dvorcu Štatenberg in obiskovalce vodi skozi Makole, Jelovec, Stari grad in se prične vzpenjati po vinski cesti med vinogradi proti Dežnemu, kjer je galerija ustanovitelja tega festivala, kiparja Ivana Dvoršaka. Priznan kipar je prejemnik mnogih nagrad, njegov opus obsega preko 1500 skulptur, bil je na mnogih razstavah doma in po svetu. Žal je bil med našim obiskom odsoten, omogočil pa nam je dostop na njegov vrt skulptur, pokukali pa smo tudi skozi okna njegove galerije. Kulturna pot je ožja asfaltirana cesta in se vije v dolžini okoli 10 kilometrov, primerna je tako za pohodnike, kot za oglede z avtomobilom. Ob njej je postavljeno preko 100 skulptur. Med njimi so tudi dela posavskih umetnikov, Rudi Stoparja in Franca Černelča iz Bistrice ob Sotli.

Na vrhu hriba, na nadmorski višini okoli 500 metrov, obiskovalce pričaka prelep pogled po goricah in bližnjih krajih. Pot smo zaključili na ekološki kmetiji v Križeči vasi, kjer se ponašajo med drugim tudi z mlinom na veter, ki je zanimive konstrukcije in zmelje letno sedem ton žita.

Polni prijetnih vtisov smo krenili proti domu.

Roman Blatnik, foto: L. S. in R. B.
 
« Nazaj na seznam