Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krško praznično osvetljeno in v pričakovanju decembra

Objavljeno: Sobota, 26.11.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
prizig luci zaton (107)

Včeraj pod večer so Krško osvetlile praznične luči.

25. novembra pod večer se je Krško v pričakovanju zadnjega meseca v letu odelo v praznične luči, na instalaciji adventnega venčka v Zatonu pa je župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko v znamenju jutrišnje prve adventne nedelje simbolično prižgal prvo od štirih luči v obliki plamena, kar ponazarja, da nas od božiča ločijo še štirje tedni oz. nedelje.

prizig luci zaton (29)

Zapel je otroški zbor leskovške šole ...

Po dveh letih virtualnega prižiga prazničnih luči je prireditev v soorganizaciji Mestne občine Krško, Centra za podjetništvo in turizem Krško ter družbe  Kostak ponovno potekala v živo, odziv občanov na prireditev pa je bil najverjetneje zaradi tega, pa tudi spričo relativno še ugodnih temperatur za druženje na prostem nadpovprečen, saj je bilo prizorišče premajhno za tolikšno število, kolikor se jih je včeraj zgrnilo na prizorišče.

Udeležence vseh generacij je najprej s tremi odpetimi pesmimi ogrel Otroški pevski zbor iz Osnovne šole Leskovec pri Krškem pod mentorstvom Klavdije Mirt in Tamare Vajdič, nakar je na odru v veselje najmlajših obiskovalcev oživela zimska pravljica Jelkin čudež, ki je mednje v izvedbi gledališča Ku-Kuc ponesla sporočilo o prijateljstvu, hrepenenju in drobnih čudežih. Po prižigu luči na venčku, obdanim z okrašenimi smrekicami, je za prešerno vzdušje na prizorišču poskrbela priljubljena štajerska glasbena zasedba
prizig luci zaton (58)

Utrinek s predstave Jelkin čudež

Polkaholiki, za okrepčilo so skrbeli ponudniki toplih napitkov in različnih prigrizkov na stojnicah, Varstveno delovni center Sonček Posavje in Čebelarska zveza Krško v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije pa za ponudbo prazničnih izdelkov in voščilnic ter za zdravje blagodejnih proizvodov.

Kot je za Posavski obzornik povedala direktorica Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristina Ogorevc Račič, pa prižig praznične razsvetljave obenem najavlja pestro decembrsko dogajanje in različna okrašena prizorišča, ki si zaslužijo obisk in pozornost prebivalstva in ostalih obiskovalcev. Za okrasitev mesta s praznično razsvetljavo je tudi letos z ekipo poskrbel Darko Horženjak, članice Društva Prostor vmes so okrasile Josipinin park, mestni park pri Valvasorjevi knjižnici pa krasijo vilinska krila, povezana s keltsko in slovansko mitologijo, ki so jih po idejni zasnovi arhitektke Vesne Lapuh Vimpolšek iz družbe Kostak GIP izdali dijaki in dijakinje Šolskega centra Krško-Sevnica. Sicer pa je Ogorevc Račič najavila vrsto predprazničnih dogodkov: 3. decembra se bo na Tržnici Videm zvrstil Miklavžev sejem, otroci in njihovi starši pa se bodo lahko istega dne podali tudi na Miklavžev pohod Krškočara (ob 11.00 izpred Mestnega muzeja Krško). Po navedenem Miklavžem pohodu se bosta v decembru zvrstila še dva nočna
prizig luci zaton (115)

Zasedba Polkaholiki

vodena pohoda po tej pravljično- doživljajski poti, in sicer 10. in 29. decembra (ob 17.00 izpred Metnega muzeja Krško). 16. decembra bodo luči na Hočevarjevem trgu osvetlile tudi jaslice, dan kasneje se bo ob 14.00 zvrstil v krškem mestnem parku rekreativno humanitarni dogodek Razgibajmo – pomagajmo – Krško teče, 17. decembra pa se bo ob 16.30 pričel na glavni krški ulici pred občinsko stavbo Prazničen vikend s povorko in predstavo Božični cirkus, za glasbeno vzdušje pa bosta poskrbeli glasbeni zasedbi BQL in Gadi.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte