Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Krvodajalstvo jo notranje plemeniti

Objavljeno: Sreda, 30.12.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Leskovec-krvodajalka natasa

Nataša Žagar

Če je že nismo potrebovali osebno, verjetno vsak izmed nas pozna posameznika, ki je bodisi zaradi bolezni bodisi operativnega posega potreboval kri darovalca. Pod okriljem krškega Območnega združenja Rdečega križa je vse od leta 2000 dalje darovalka tudi Nataša Žagar iz Velike vasi.


48-letna Nataša Žagar je v 20 letih kot krvodajalka darovala kri že 41-krat. Vsako leto se odzove tako na spomladanski kot jesenski poziv na krvodajalsko akcijo, ki poteka v sodelovanju krškega Rdečega križa in Zavoda RS za transfuzijsko medicino. »Zavedanje«, pravi Nataša, »da je del mene, prav moja življenjska tekočina že pripomogla k okrevanju ali preživetju sočloveka, me notranje plemeniti.« Zgled pri odločitvi, da se vključi v krvodajalske akcije, sta ji bila že starša, saj sta bila oba darovalca te za življenje nepogrešljive tekočine, dodatno jo je k temu pritegnila prebrana literatura pa tudi sodelavke v kolektivu, ki so že bile krvodajalke, s katerimi se je družno podala na krvodajalsko akcijo, kar je ne nazadnje tudi družaben dogodek. V dveh desetletjih srečevanj na krvodajalskih akcijah se je neposredno stkalo tudi kar lepo število znanstev, pove: »Ne glede, kje se srečamo, bodisi na sami akciji bodisi v prodajalni, ulici ali na drugem mestu, se vselej iskreno razveselimo drug drugega, saj se začutimo več kot zgolj znanci, bi rekla – pobrateni po krvi.«

Postala je hribolazka

Nataša posveča posebno skrb zdravju. Toliko bolj, ker je imela pred dobrim letom in pol sama zdravstvene težave, pri čemer ji je zdravnik po opravljenih preiskavah priporočil konstantno gibanje. Tako je vzela pot pod noge in se sprva podala na bližnje hribe Bohor, Lisco in Mohor, ko pa si je nabrala že nekaj kilometrine v nogah in si dvignila kondicijsko pripravljenost, pa se je podala ne le v sredogorje, temveč tudi v sosednje italijansko in naše visokogorje. Tako je do sedaj nanizala kar veliko tur, med drugim na Vrbanove špice, Montaž, Malo Mojstrovko, Begunjski vrh, Mangart, Brano idr., še posebej pa ji je ljubo in je ponosna, da se je letos prvič povzpela tudi na Triglav: »Lepote narave in čist zrak, ki ti napolni pljuča, so me povsem zasvojili. Med tednom se vsaj dvakrat do trikrat, koliko mi omogočata čas in zaposlitev v podjetju Resistec, podam na bližnje hribe, med vikendi in dopustom pa tudi malo dlje in višje. Letos mi je to še toliko bolj pomembno, saj zaradi epidemije, novic, ki jih vsakodnevno prebiraš in slišiš, izveš od tega in onega, da je zbolel ali celo preminil znanec, hočeš ali ne občutiš stisko, v primež katere te potisnejo tudi vsi okrepi in omejevanja. Zato mi pomeni sprehod v naravo beg in relaksacijo tako telesa kot misli.«

Leskovec-krvodajalska akcija (6)

Na spomladanski krvodajalski akciji v telovadnici OŠ Leskovec

Z današnjim dnem se tudi Nataši izteka karantena, saj je bila na opravljenem testu pozitivna njena 25-letna hčerka Tjaša, ki je sicer kot dipl. med. sestra zaposlena v novomeški bolnišnici, v kateri v tem času dela s covid bolniki: »Na srečo hčerka preboleva okužbo s koronavirusom brez težav in simptomov, zaenkrat sva dobrega zdravja tudi z možem Jožetom, saj je, kakor sami vidimo na svojem primeru, v skupnem gospodinjstvu domala nemogoče ločiti družinske člane. Seveda pa v teh dneh še posebej skrbimo za obilno razkuževanje in pogosto zračenje prostorov, smo doma in nas v teh tudi ne obiskuje mlajša hčerka Špela, ki sicer ne živi več doma in je v službi v družbi Krka. Ker sem navajena na gibanje na svežem zraku, se zadržujem predvsem na dvorišču, če pa grem na sprehod, sem pozorna na to, da pri tem ne srečujem sosedov in da grem na neobljudena mesta v okolici vasi. Imam pa na račun karantene,« se nasmeje, »več časa za peko različnega peciva in za temeljitejše čiščenje hiše.« K temu dodaja, da žal zaradi vsesplošne situacije letos prav nič ne občuti čara prihajajočih praznikov, saj je jasno, da se v primerjavi s prejšnjimi leti ne bodo mogli v tolikšni meri srečati in družiti z bližnjim in daljnim sorodstvom in tudi ne ljubimi družinskimi prijatelji, zato je ena izmed njenih novoletnih želja tudi ta, da bi se v prihodnjem letu življenje kolikor toliko povrnilo v utečene kolesnice.

V krškem RK okoli 1300 darovalcev

Pred dobrim mesecem dni se je udeležila tudi jesenske, zadnje krvodajalske akcije v letošnjem letu, a tudi ta, pravi, ni potekala v vzdušju, kot sicer, saj so krvodajalci in tamkaj prisotno osebje morali vzdrževati potrebno razdaljo, opremljeni z maskami pa so se med seboj le nemo opazovali, medtem ko v normalnih razmerah sicer relativno kratek čas odvzema krvi, ki traja okvirno do sedem minut, celoten postopek preverjanja zdravstvenega stanja z merjenjem krvnega tlaka in izpolnjevanjem vprašalnika pa od 15 do 20 minut, izkoristijo tudi za sproščen klepet in šale. Seveda ji situacija ne jemlje volje, da ne bi tudi v prihodnje, v kolikor bo tako trdnega zdravja kot do sedaj, še naprej opravljala tega humanega dejanja. Ženske lahko sicer kri med 18. in 65. letom starosti darujejo na vsake štiri mesece, moški pa na tri mesece.

V krškem območnem združenju RK, ki deluje že od leta 1946, od leta 1953 dalje pa izvajajo tudi krvodajalske akcije, nam je povedala njegova sekretarka Mojca Vizler, imajo poleg Nataše Žagar zavedenih še okoli 1300 krvodajalcev. Od tega se jih okvirno 1000, pri čemer je tretjina žensk in dve tretjini moških, udeležuje na letnem nivoju organiziranih krvodajalskih akcij v občini, preostali v evidenci zavedeni krvodajalci pa kri darujejo bodisi v krajih svojega dela bodisi neposredno na najbližjem novomeškem ali enem izmed preostalih šestih Centrov za transfuzijsko dejavnost po Sloveniji, na katerih odvzem krvi poteka tudi med tednom.

Naj na koncu namenimo še zahvalo Nataši Žagar in vsem ostalim krvodajalkam in krvodajalcem za njihov solidarni in nesebičen prispevek pri zagotavljanju zadostne količine varne krvi.

Bojana Mavsar, foto: P. P.

(članek je bil v nekoliko krajši obliki objavljen v 23. decembra izdanem Posavskem obzorniku)

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam