Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kvalitetni odnosi se začnejo ob rojstvu otroka

Objavljeno: Ponedeljek, 09.12.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
75250881_2512612008854175_5734258661350440960_o
Na Družinskem inštitutu Zaupanje so v okviru Večgeneracijskega centra Posavje – enota Sevnica tedensko izvajali pogovorno skupino, namenjeno mladim mamicam na porodniškem dopustu.

Enkrat tedensko so se pod vodstvom Katje Kugler, magistrice zakonskih in družinskih študijev, srečevale v prostorih Mladinskega centra Sevnica in govorile o različnih temah, ki so v tem času aktualne. Skupno je potekalo osem srečanj po dve šolski uri. Za vsako srečanje je bila pripravljena ena tema, ki so jo skupaj s strokovno delavko odprle in se o tem pogovarjale. Namen srečanj je bil predvsem ustvariti varen in sproščen prostor za mamice, kjer so lahko ubesedile svoje vsakodnevne preizkušnje . Ob enem pa je bila skupina namenjena tudi ustvarjanju varne navezanosti med otrokom in mamo ter krepitvi kvalitetnih medosebnih odnose v družini.

Starševstvo je v prvem letu otrokovega rojstva poseben izziv, saj gre predvsem za enkratno izkušnjo, na katero se ne moremo v polnosti pripraviti.  Ob tem se porajajo nova vprašanja in nejasnosti.  Pomembno je, da se lahko v tem prvem letu po rojstva otroka ubesedijo in naslovijo vprašanja glede vzpostavitve dojenja, o porodni izkušnji, doživljanju nove starševske vloge in partnerstvu, ki je v tem obdobju pred velikim izzivom. Ob opori družinskih članov je pomembna tudi podpora drugih virov pomoči, ki lahko mladim staršem omogoča razvijanje kvalitetnih medosebnih odnosov v družini in širšem okolju.

V okviru Večgeneracijskega centra Posavje bodo skupino za mlade mamice zopet izvedli v spomladanskem času. Prijave so možne na vgc.posavje.sevnica@gmail.com ali telefonsko št. 041/77–22–45.

Program Večgeneracijskega centra Posavje sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Občina Sevnica in podjetje HESS, generalni sponzor programov na Družinskem inštitutu Zaupanje.

Vir: DI Zaupanje
 
 
« Nazaj na seznam