Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Kviz mladine Gasilske zveze Krško

Objavljeno: Torek, 20.11.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
Zmagovalna ekipa-pionirji PGD Rožno z mentorico

Zmagovalna ekipa-pionirji PGD Rožno z mentorico

Minulo soboto je Komisija za mladino pri Gasilski zvezi Krško organizirala kviz za mladino, katerega se je v gasilskem domu na Gori udeležilo skupno 17 ekip iz osmih prostovoljnih gasilskih društev.

Gasilski podmladek je tekmoval v treh kategorijah (pionirji, mladinci in gasilci pripravniki), pet ekip pa je svoje znanje izkazalo izven konkurence. Zbrane je pozdravil poveljnik Gasilske zveze Krško Borut Arh in predsednik Komisije za mladino GZ Krško Marko Mlakar, ki je bil na tekmovalnem srečanju mladih gasilcev tudi v vlogi sodnika.

Najmlajši (od 7 do 11 let) in mladinci (od 12 do 16 let) so tekmovali v šestih sklopih, preko katerih so morali izkazati svoje teoretično splošno znanje o gasilstvu skozi odgovore po sistemu Malih sivih celic »drži – ne drži« in preko iskanja besed, iz področja prve pomoči, požarne preventive, spretnostno pa so tekmovali v štafetnem prikazu jamborskih, tkalskih in tesarskih vozlov ter v vaji gasilska spretnost. Najbolje so se med pionirji odrezali člani PGD Rožno z osvojenim prvim mestom, drugo mesto so zasedli PGD Smednik in tretje PGD Veliki Trn. V mladinski kategoriji so bili najboljši PGD Videm ob Savi, sledili so jim PGD Smednik, 3. mesto pa so dosegli člani PGD Veliki Trn. Sodniško komisijo so sestavljali: Marko Mlakar, Tratnik Aleksander, Vida Junkar in Kerin Zdravko, na teoriji pa Virant Slavko in Virant Irena.

Med gasilskimi pripravniki je tekmovala le ena ekipa, in sicer PGD Brege, v prav tako šestih sklopih, s to razliko, da so svoje gasilske spretnosti namesto izdelave vozlov pokazali skozi navezavo gasilske sekirice, enojne reševalne zanke in navezave cevi z ročnikom z zasunom.

Da je priprava in sama izvedba kviza mladine potekala po načrtih, je skrbela 13-članska ekipa – sodniki in gostiteljski gasilci iz PGD Gora, sicer pa so se tekmovanja mladine GZ Krško udeležile ekipe iz prostovoljnih gasilskih društev Brege, Krško, Raka, Rožno, Senuše, Smednik, Videm ob Savi in Veliki Trn.

Po zaključenem tekmovanju je sledila zaslužena malica in razglasitev rezultatov, na kateri so vse sodelujoče ekipe prejele priznanja. Najboljši trije v vsaki kategoriji so v domače gasilske domove odnesli tudi pokale, uvrstitev med najboljše v Gasilski zvezi Krško pa zanje pomeni še nekaj dodatnega dela v tem tednu z vidika priprav, saj jih že to soboto, 24. novembra 2018, čaka regijsko tekmovanje v kvizu mladine, ki bo potekalo na Blanci.

Doroteja Jazbec
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

10.05.2019 | PANORAMA

90 let Ane Baznik

12.05.2019 | PANORAMA

Zlati znak Damjani Grubar

17.05.2019 | PANORAMA

Za zdravje in vitalnost