Časopis za pokrajino Posavje
24.01.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Leini adventni venčki s Posavskim obzornikom

Objavljeno: Petek, 26.11.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Lea Babič, adventni vencki (15)

Lea Babič že vrsto let za praznične decembrske dni doma izdela adventne venčke iz naravnega materiala, ki ga nabere v okolici lastnega doma.

Približuje se praznični december in z njim adventni čas, v katerem bodo marsikateri dom polepšali adventni venčki – tudi dom Lee Babič, ki se izdelovanju venčkov posveča z veliko pozornosti in domišljije, material pa vedno najde v naravi, v okolici domačije v Bukovju na vinorodnem območju Bizeljskega. Pri njej je bila ekipa Posavskega obzornika, ki je njeno ustvarjanje v živo prenašala preko Facebooka.

Lea Babic, vencki (18)

Iz kocena (spodnjega dela vinske trte) izdelan podstavek Lea okrasi z zelenjem in čajnimi svečkami.

Čas, ko so dnevi vedno krajši in je delo v vinogradu s 15 tisoč trtami zaključeno in prav tako na njivi ter v vrtu, Lea Babič rada namenja pripravi izdelkov iz testa in se posveča dekoracijam iz naravnih materialov. »Zakaj bi kupovali adventni venček, če ga lahko naredimo sami?« pravi in v okolici doma vsako leto poišče različne naravne materiale, kot so listi in cvetovi bršljana, vinska rozga, vejice božjega drevca, bora, ciprese, brina, rožmarina, rdeče obarvan plod šipka … »Adventni venček ima tradicionalno obliko kroga, ki simbolizira neskončni krog življenja in vrtenje letnih časov. Zimzelene rastline, ki jih vpletemo v venček, so znamenje upanja in novega življenja. Štiri sveče predstavljajo štiri adventne nedelje. Prižigamo jih štiri zaporedne adventne nedelje in z vsako prižgano svečo smo bližje božiču. Po krščanski tradiciji sveče simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva Jezusa. V dolgih decembrskih večerih nam osvetljujejo domove in prinašajo pričakovanje novega začetka, novega leta, ko se vse začne znova,« pojasni pred začetkom izdelave adventnega venčka, na katerem bo v nedeljo prižgala prvo svečko.
Lea Babic, vencki (22)

Prijetna praznična dekoracija so lahko stekleni kozarci, okrašeni z vejicami božjega drevca in čajno svečko.


Izdelava adventnega venčka

»Osnova za izdelavo venčka je lahko obroč iz slame ali sena, lahko ga naredimo iz vej rdečega drena, a ker smo sredi vinogradov, rada uporabim vinsko rozgo,« je začela s predstavitvijo in nato je začela na obroč iz slame, ki ga je izbrala za osnovo, privezovati različne vejice in rastlinje, ki ga je nabrala v okolici svojega doma. S tanko zeleno vrtnarsko žico, ki jo je ovijala okoli obroča, je enakomerno privezovala izbrani naravni material, s katerim je popolnoma prekrila obroč. Ozelenelemu venčku, v katerem so bile poleg vejic ciprese in bora tudi pisane vejice božjega drevca ter jesensko obarvani listi ribezovega grma in žajbelj v vijolični barvi, je nato dodala majhne storže bora in na kratko narezane ter s tanko žico v majhne butarice povezane vinske rozge, kar je spominjalo na cimetove palčke. »Lahko bi dodala tudi posušene rezine pomaranč, jabolčne krhlje, orehe in tako dalje, a vedno se odločam po trenutnem navdihu in rastlinju, ki v naravi pritegne moj pogled,« je pojasnila še izbiro dekorativnega naravnega materiala, ki ga je dodajala na rastlinje s pištolo za vroče lepljenje. Za zaključek je na obroč pritrdila štiri sveče s pomočjo nastavkov za sveče, ki jih je kupila v trgovini, lahko pa bi jih pritrdila tudi z žico. »Na adventne venčke, ki jih bomo pritrdili na vrata, svečk ne dajemo,« še pove ter nato vzame v roke še osnovo iz vinske rozge, razporejeno v krog, in svetuje, da naredimo dekoracijo samo iz zelenja, a tako da se vidi del rozge.
Lea Babic, vencki (34)

Prijeten in zanimiv večer se je zaključil z ogledom zbirke majolik, ki šteje več kot 1500 primerkov iz 65 držav in vseh kontinentov.

»Na terasi imam adventni venček, ki sem ga pred leti naredila iz drobnih storžkov in ga še vedno z veseljem postavim na vidno mesto,« predstavi še eno možnost za izdelavo venčka, pri katerem lahko sodelujejo vsi družinski člani. »Otroka, ko sta bila mlajša, sta rada sodelovala pri izdelavi, sedaj pa vnuka pomagata svoji mamici. Sin mi je iz kocena (spodnjega dela vinske trte, op. p.) izdelal poseben podstavek, ki ga okrasim z zelenjem in čajnimi svečkami,« pripoveduje in pokaže sinov izdelek, ki bi si ga lahko marsikdo izdelal tudi sam doma. »Na razstavi adventnih venčkov nisem nikoli sodelovala, pripravim pa si vedno razstavo doma in s tem polepšam sebi in družini ter vsem, ki nas obiščejo, decembrske dni in še posebej večere, ko prižgane sveče oddajo posebno svetlobo upanja,« počasi zaključuje pogovor ob izdelovanju adventnega venčka, kar si je še vedno možno ogledati na Facebook strani Posavskega obzornika.

Prijeten in zanimiv večer se je zaključil z ogledom zbirke majolik, ki šteje več kot 1500 primerkov iz 65 držav in vseh kontinentov. Zbirka je začela nastajati leta 2000 in marsikatero majoliko, vrč za vino, iz katerega so tudi pili, so prinesli družini Babič prijatelji in znanci s potovanj.

S. R., foto: R. R. in S. R.

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»