Časopis za pokrajino Posavje
21.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lepa in strupena - rdeča mušnica

Objavljeno: Petek, 30.10.2020    Rubrika: PANORAMA Redakcija
IMG_20201029_114035
Ena najlepših gob, ki jo lahko v tem času najdete v naših gozdovih (in ponekod tudi na travnikih), je rdeča mušnica (Amanita muscaria), strupena goba iz družine mušničark.

Razširjena je predvsem v zmernem in hladnem toplotnem pasu na severni polobli, raste pa tako v iglastih kot listnatih gozdovih, predvsem pod smrekami in brezami na kislih tleh. Najdemo jo od julija do novembra.

Povzroča halucijacije

IMG_20201029_113242
Je strupena goba, glavna toksina v njej pa sta muscimol in ibotenska kislina. Po slednji se zastrupitev z rdečo mušnico imenuje tudi ibotenski sindrom. Prvi simptomi po njenem zaužitju se pojavijo po največ treh urah, sprva kot alkoholni opoj, sledijo zmedenost, motnje v govoru in vidu, motena usklajenost gibov, izčrpanost ter psihične spremembe, kot so depresija ali evforija, blodnje pri zaznavi prostora in časa, halucinacije z vznemirjenjem in depersonalizacijo. Povzroča tudi bolečine v trebuhu, diarejo, slabost, znojenje in slinjenje. Običajno zastrupitev izzveni spontano brez uporabe zdravil, pri hujši zastrupitvi pa je potrebno izpiranje želodca ter dajanje aktivnega oglja in odvajala. Uporaba protistrupov je vprašljiva oziroma stanje le poslabša.

Sredstvo za šamanske obrede

Skozi zgodovino so mnoga ljudstva rdečo mušnico prav zaradi njene strupenosti uporabljala za šamanske obrede, saj osebo spravi v stanje delirija. Nekatera ljudstva v severni Evropi, severni Ameriki in Sibiriji jo uživajo pripravljeno na poseben način, zaradi katerega naj ne bi vsebovala več učinkovin, ki povzročajo znake zastrupitve z omamo in halucinacijami. Pri ljudstvih v Sibiriji ima tudi religiozni pomen oziroma velja za gobo sibiskih vračev. Menda naj bi med 1. svetovno vojno pri nas umrlo veliko ruskih vojnih ujetnikov, ker so mislili, da so tudi naše rdeče mušnice pogojno užitne.

Čeprav se strupenost rdečih mušnic razlikuje od rastišča do rastišča, je še zmeraj strupena in zagotovo se z njenim prekuhavanjem vsi strupi ne izločijo. Tudi če koga zamika njen psihoaktivni učinek, se vseeno ne splača tvegati, saj je gozdu še veliko drugih, bolj za uživanje primernih gob, rdeče mušnice pa naj ostanejo namenjene občudovanju.

P. P.
« Nazaj na seznam
»