Časopis za pokrajino Posavje
20.06.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lesene jaslice na Čatežu

Objavljeno: Nedelja, 30.12.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
catez_ob_savi_lesene_jaslice7

Sveta družina iz hrastovega lesa v skoraj naravni velikosti

Člani Turističnega društva Čatež ob Savi so letos v okviru Čateževega veselega decembra predstavili novo turistično zanimivost, in sicer lesene jaslice, ki so jih na ogled postavili v središču vasi v starem Tomšetovem podu.

Blagoslov jaslic s kratkim kulturnim programom je bil na sveti večer pred polnočnico, pridružilo pa se nam je veliko število ljudi, ki so ob lepi slovenski pesmi in z baklami ter svečkami nadaljevali pot proti naši farni cerkvi. Ideja za postavitev jaslic je zorela več kot dve leti in je bila z mnogo urami prostovoljnega dela članov društva, s pomočjo lokalnih obrtnikov in podjetnikov, z
catez-jaslice (3)

Med blagoslovom jaslic na sveti večer pred polnočnico

razumevanjem lastnice objekta in s pomočjo razpisa Občine Brežice za delovanje turističnih društev letos pred božičem tudi realizirana. Jaslice je ustvaril naš bivši sokrajan, umetnik z motorno žago, Vlado Cencel, ki jih je izdelal iz hrastovega lesa v skoraj naravni velikosti. Postavljene so v 138 let starem skednju v središču Čateža ob Savi, kar pričara še posebno praznično mistično vzdušje. Tako bodo lesene jaslice, poleg že tradicionalnih jaslic v naši farni cerkvi in nove kapelice Matere božje, Kraljice ljubezni pred cerkvijo, na ogled vse do svečnice, 2. februarja 2019.
                                                                                   
Vir: Turistično društvo Čatež ob Savi
Foto: TD Čatež ob Savi in R. R.
« Nazaj na seznam
»