Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Leskovčani so se poklonili Maistru in žrtvam prve svetovne vojne

Objavljeno: Četrtek, 29.11.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
20181123_185123
V petek, 23. 11. 2018, smo se Leskovčani ob državnem prazniku v župnijski cerkvi poklonili generalu Rudolfu Maistru in vsem žrtvam prve svetovne vojne.

23. novembra leta 1918 je general Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil. Zaradi tega pomembnega dejanja za slovenstvo je 23. november v samostojni Sloveniji postal državni praznik – dan Rudolfa Maistra. Prav tako letos mineva 100 let od konca prve svetovne vojne. Prva svetovna vojna je slovenskemu narodu povzročila veliko trpljenja in žalosti. Lakoti, vojni, umiranju in vsesplošnemu pomanjkanju je sledilo povojno razkosanje slovenskega ozemlja, s čimer je zunaj matične domovine ostal velik del slovenskega prebivalstva.
DSC05393
Tisoči so se po vojni vračali domov v svojo skromnost, tisoči, ki so se vračali v neznano, v porušene domove, v izginule domove, vendar so bili to tisti tisoči, ki so se vsaj vrnili. Koliko je tistih, ki so ostali za namišljenimi črtami spopadov, v svojih luknjah. Ti junaki so ostali za večno v svoji službi. Naj nas preteklost nauči, kako preprečiti korake, ki vodijo v grozodejstva, kakršne je prinesla prva svetovna vojna. Mir ni samoumevna stvar, zanj se je potrebno vsakodnevno truditi in ga ohranjati.
 
S pesmijo ter spominom smo se še enkrat poklonili vsem 113-im domačinom in ostalim žrtvam, ki so padle v vojni za vas, za nas, za domovino. Mašo za vse žrtve prve svetovne vojne je posvetil g. Ludvik Žagar, po maši so s svojimi glasovi okrasili dogodek Šentjernejski oktet, Mešani pevski zbor župnije Leskovec ter pevska skupina Lavrencij. Predstavniki KS Leskovec pri Krškem pa so ob spomeniku pred cerkvijo ob spremljavi pevcev položili tudi venec.

Staša Kerin, foto: Anica Baznik in Anton Hruševar
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

10.05.2019 | PANORAMA

90 let Ane Baznik

12.05.2019 | PANORAMA

Zlati znak Damjani Grubar

17.05.2019 | PANORAMA

Za zdravje in vitalnost