Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Leskovške učenke regijske prvakinje v ekoznanju

Objavljeno: Petek, 20.01.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Ekošola-Ekipno tekmovanje

Leskovška ekipa na tekmovanju

Na Ekokvizu, vseslovenskem tekmovanju osnovnošolcev v ekoznanju, ki ga pripravlja Ekošola v sodelovanju s Telekomom Slovenije, je v novomeški regiji slavila ekipa učencev Osnovne šole Leskovec pri Krškem

V ekoznanju se bodo pomerili 7. marca 2023, kjer bo potekalo državno tekmovanje, ki se ga bodo udeležili zmagovalci osmih regij, dodatni drugouvrščeni ekipi iz osrednjeslovenskega in mariborske regije ter dve ekipi, ki sta imeli najboljši čas izmed vseh sodelujočih ekip. Letos je na Ekokvizu v tričlanskih ekipah tekmovalo 2.376 učencev šestih, sedmih in osmih razredov iz 128 slovenskih osnovnih šol. V novomeški regiji je sodelovalo  83 tričlanskih ekip z 14 osnovnih šol.
Ekošola po regijah

Število sodelujočih šol in učencev po regijah


Zmagovalno ekipo Osnovne šole Leskovec pri Krškem z imenom »Leskovec 1« sestavljajo učenke Daša, Klara in Manca. Na Ekokvizu, kjer so odgovarjali na vprašanja o odpadkih in recikliranju elektronskih naprav, trajnostnem razvoju, varstvu okolja in onesnaževalcih, ogljičnem odtisu in zeleni energiji, so dosegle vseh 30 možnih točk. Na državno tekmovanje se je še uvrstila ekipa  »Sava12« iz Osnovne šole Sava Kladnika Sevnica, ki je dosegla 29 točk od 30. Sledili so jim učenci z Osnovne šole Mirana Jarca Črnomelj z doseženimi 25 točkami.

Letošnji Ekokviz je bil kar zahteven, saj je le ekipa  Osnovne šole Leskovec pri Krškem pravilno odgovorila na vseh 30 zastavljenih vprašanj. Ekokviz za osnovnošolce v sklopu programa Ekošola poteka že 22. leto. Na naslovu https://ekosola.si/ekokviz-za-osnovne-sole-22-23/ so tako zbrani učno gradivo, vprašanja za vajo in vse pomembne informacije o poteku in izvedbi Ekokviza. Poleg 83 ekip iz novomeške regije se je na šolskem tekmovanju pomerilo 251 ekip iz osrednjeslovenske regije, 221 ekip iz mariborske regije, 97 ekip iz celjske regije, 63 iz pomurske, 28 iz obalne, 33 iz severnoprimorske in 16 iz gorenjske regije.
Tudi po koncu tekmovalnega dela na spletni strani Ekokviza ostaja na voljo učno gradivo in vprašanja za vajo, kjer lahko vsak obiskovalec preveri svoje znanje in si ogleda fotografije s tekmovanja.

Kdo bo največja EKOFACA, bo znano v finalnem delu letošnjega Ekokviza, ki bo 7. marca 2023 na eni izmed tekmovalnih šol, kamor se bo uvrstilo 12 ekip: zmagovalci regij, drugouvrščeni ekipi iz ljubljanske in mariborske regije, ter dodatni dve ekipi, ki sta dosegli drugi najboljši čas med vsemi sodelujočimi ekipami. Finalni Ekokviz bo potekal v dveh delih, in sicer bodo v prvem delu ekipe reševale kviz prek spletne strani, nato pa bo sledilo še preverjanje poznavanja okoljskih tematik na ustnem delu, kjer se bodo ekipe pomerile med seboj. 

Vir: Ekošola
« Nazaj na seznam
»