Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Lesni sovi in postovki po zdravljenju izpuščeni v naravno okolje

Objavljeno: Sreda, 15.09.2021    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Izpust sovic, Lisca (35)

Ozdravljena postovka je veselo zaprhutala in odletela na bližnje drevo.

V minulem četrtkovem poznem popoldnevu sta bili vrnjeni v naravno okolje na območju Lisce po zdravniškem okrevanju v zavetišču za prostoživeče živali v Muti na Koroškem, kjer ju je oskrbel veterinar Zlatko Golob, dve mladi lesni sovi. S svojimi krili sta veselo zaprhutali tudi dve postovki, ki sta najprej sedli na bližnje drevo, nato sta odleteli v gozd.

Izpust sovic, Lisca (60)

Biolog in naravovarstvenik Dušan Klenovšek je spustil v naravo na območju Lisce dve lesni sovi.

»Gre za naši najbolj pogosto opaženi predstavnici sov in ujed,« je dejal naravovarstvenik Dušan Klenovšek, ki je odšel po ptice na Koroško, kjer so pod strokovnim nadzorom prizadevnega veterinarja Zlatka Goloba v preteklih mesecih okrevale. »Rehabilitacija je bila uspešna in začetek jeseni je skoraj idealen za vrnitev v naravo,« je še pojasnil ljubitelj in velik poznavalce ptic. »Vse vrste sov v Sloveniji so zavarovane, ogroža pa jih nezakonit lov, intenzivno kmetijstvo z uporabo škropiv ter večkratna košnja travnikov. Včasih, predvsem pri nočnih trkih z avtomobili, mnogokrat prezgodaj končajo svojo življenjsko pot, a včasih ranjene tudi preživijo in to predvsem po zaslugi ljudi, ki opazijo poškodovano sovo, si vzamejo čas zanjo, jo odnesejo domov in se pozanimajo, kaj naj storijo z njo. Ranjena sova nato pride do zavetišča za prostoživeče živali v Muti na Koroškem, kjer jo pozdravijo,« pojasni Klenovšek ter nadaljuje, da si močno želi, da bi pozdravljene in izpuščene ptice v naravi našle svoj prostor za bivanje ter dovolj hrane za preživetje.

Pred izpustom v naravo si je bilo mogoče lesni sovi in postovki ogledati od blizu in celo dotakniti, prisotni pa so tudi izvedeli marsikaj zanimivega o sovah, ki jih na območju Kozjanskega in Posavja gnezdi osem vrst.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

24.05.2019 | Sporočilo

60 let Ljudske univerze Krško

19.06.2019 | Redakcija

Olje nekoliko drugače